DanskaDanska

Godina ulaska u EU: 1973.

Glavni grad: Kopenhagen

Ukupna površina: 43 094 km²

Stanovništvo: 5,5 milijuna

Valuta: danska kruna (kr.)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1996.

Danska

Danska se sastoji od poluotoka Jutland (Jylland) i oko 400 otoka. Od njih je 82 nastanjeno, a najveći su Funen (Fyn) i Zealand (Sjælland).

Danska ima snažnu riblju industriju i posjeduje trgovačku flotu značajne veličine. Glavna područja djelatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, kemikalije, strojevi, metalni proizvodi, elektronička oprema i transportna sredstva i pivo te papir i proizvodi od drva. Turizam je također važna gospodarska djelatnost.

Između 8. i 11. stoljeća Danci su bili poznati kao Vikinzi. Zajedno s Norvežanima i Šveđanima kolonizirali su, upadali i trgovali po cijeloj Europi. Danci modernog doba ponosni su na svoju socijalnu državu koja pruža socijalnu zaštitu svima.

Danska je ustavna monarhija, danas vođena ustavom iz 1953. Jednodomni parlament ili Folketing ima 179 izabranih članova.

Među najpoznatijim Dancima su pisac Hans Christian Andersen, poznat po svojim bajkama, spisateljica Karen Blixen i dizajner Arne Jacobsen. Danski film stekao je međunarodno priznanje ponajviše zahvaljujući eksperimentalnom filmskom redatelju Larsu von Trieru

Među specijalitete danske kuhinje ubrajamo smørrebrød (otvoreni sendviči), kuhane ili karamelizirane krumpire, kuhani crveni kupus, pečenu svinjetinu i pečenu patku.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Danska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?