TanskaTanska

EU:hun liittymisvuosi: 1973

Pääkaupunki: Kööpenhamina

Pinta-ala: 43 094 km²

Väkiluku: 5,5 miljoonaa

Valuutta: Tanskan kruunu (kr.)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1996

Tanska

Tanska koostuu Jyllannin niemimaasta ja noin 400 saaresta, joista 82 on asuttua. Suurimmat saaret ovat Fyn ja Själlanti.

Kalatalous on merkittävä elinkeino Tanskassa. Myös kauppalaivasto on suuri. Teollisuustuotannon suurimpia aloja ovat elintarvikkeet, kemikaalit, koneet, metallituotteet, elektroniikka, kuljetusvälineet, olut sekä paperi- ja puutuotteet. Myös matkailu on tärkeä elinkeino.

Tanskalaiset tunnettiin 700–1000-luvulla Euroopassa viikinkeinä yhdessä ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa. Viikingeillä oli huono maine ryöstelijöinä ympäri Eurooppaa, mutta he harrastivat myös rauhanomaista kaupankäyntiä. Nykypäivän tanskalaiset ovat ylpeitä hyvinvointivaltiostaan ja sen laajasta sosiaaliturvasta.

Tanska on perustuslaillinen monarkia, jonka nykyinen perustuslaki on vuodelta 1953. Yksikamarisessa parlamentissa, Folketingissa, on 179 vaaleilla valittua jäsentä.

Kuuluisimpia tanskalaisia ovat erityisesti saduistaan tunnettu kirjailija Hans Christian Andersen, kirjailija Karen Blixen ja muotoilija Arne Jacobsen. Tanskalainen elokuva on saavuttanut kansainvälistä tunnustusta pitkälti ohjaaja Lars von Trierin kokeellisten teosten ansiosta.

Tanskalaisen ruokaperinteen erikoisuuksia ovat muun muassa smørrebrød-voileivät, keitetyt tai sokerissa ruskistetut perunat, keitetty punakaali, sianlihapaisti ja ankkapaisti.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Tanska

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.