TjeckienTjeckien

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Prag

Yta: 78 866 km²

Folkmängd: 10,5 miljoner

Valuta: tjeckisk krona (Kč)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 2007

Tjeckien

Republiken Tjeckien blev en självständig stat i januari 1993 när Tjeckoslovakien delades i två delar. Före andra världskriget var Tjeckoslovakien ett av de tio mest industrialiserade länderna i världen, och det var det enda landet i Centraleuropa som förblev en demokrati fram till 1938.

Den tjeckiska huvudstaden Prag är mer än 1 000 år gammal och rymmer många historiska byggnader i olika stilarter. Det är ett skäl till att staden har blivit en favoritplats för många internationella filmare.

Tillverkningsindustrin spelar fortfarande en viktig ekonomisk roll, i synnerhet produktionen av bilar, maskinverktyg och byggprodukter. Järn- och stålindustrin är viktig i Mähren i den östra delen av landet. De viktigaste jordbruksgrödorna är majs, sockerbetor, potatis, vete, korn och råg.

Ungefär 95 % av landet utgörs av höglänta områden och berg – det är en idealisk miljö för att åka skidor, cykla mountainbike och vandra. I de stora skogarna finns det vildsvin och rävar.

I Tjeckien produceras världsberömt öl, t.ex. pilsner. Vin produceras i de södra delarna av Mähren och i delar av Böhmen. Här finns också mineralvatten från 900 naturliga källor (ett världsrekord). Till de traditionella maträtterna hör knedliky, som är ett slags klimp av potatis eller bröd.

Bland berömda tjecker märks jugendkonstnären Alfons Mucha, kompositörerna Antonin Dvořák och Bedřich Smetana, maratonlöparen Emil Zátopek och författarna Franz Kafka och Milan Kundera.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Tjeckien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?