TsjechiëTsjechië

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Praag

Oppervlakte: 78.866 km²

Bevolking: 10,5 miljoen

Munteenheid: Tsjechische kroon (Kč)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 2007

Tsjechië

Tsjechië werd een onafhankelijke staat in januari 1993, toen Tsjecho-Slowakije zich opsplitste in twee delen. Voor de Tweede Wereldoorlog behoorde Tsjecho-Slowakije tot de tien meest geïndustrialiseerde landen van de wereld en het was het enige Midden-Europese land dat tot 1938 een democratie bleef.

De Tsjechische hoofdstad Praag is meer dan duizend jaar oud en beschikt over een rijkdom aan historische architectuur in verschillende bouwstijlen. Daardoor is de stad een geliefde locatie geworden voor vele filmregisseurs uit de hele wereld.

De industrie is nog een belangrijke economische activiteit, in het bijzonder de productie van auto's, machines en technische uitrusting. De ijzer- en staalindustrie is van belang in het oostelijke gebied Moravië. De belangrijkste landbouwproducten zijn maïs, suikerbiet, aardappelen, tarwe, gerst en rogge.

Heuvels en bergen beslaan ongeveer 95% van het grondgebied, wat het land ideaal maakt voor skiën, mountainbiken en bergwandelingen. In de uitgestrekte bossen komen everzwijnen en vossen voor.

Tsjechië produceert wereldberoemde bieren, waaronder Pilsner. In het zuiden van Moravië en een deel van Bohemen wordt wijn geproduceerd. Dankzij meer dan 900 natuurlijke bronnen wordt er ook volop mineraalwater geproduceerd. Traditionele schotels bevatten vaak "knedlíky", gekookte deegballetjes van aardappelen of brood.

Enkele beroemde Tsjechen zijn de Jugendstilkunstenaar Alfons Mucha, de componisten Antonin Dvořák en Bedřich Smetana, maratonloper Emil Zátopek en de auteurs Franz Kafka en Milan Kundera.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Tsjechië

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?