Cseh KöztársaságCseh Köztársaság

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Prága

Terület: 78 866 km²

Népesség: 10,5 millió

Nemzeti valuta: cseh korona (Kč)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 2007 óta

Cseh Köztársaság

A Cseh Köztársaság 1993 januárjában vált független állammá, azt követően, hogy a Csehszlovákiát alkotó két területi egység különvált. Csehszlovákia a II. világháború előtt a világ 10 legiparosodottabb állama közé tartozott, és az egyedüli közép-európai ország volt, mely 1938-ig megőrizte demokratikus berendezkedését.

A cseh főváros, Prága, több mint ezeréves múltra tekint vissza. Rendkívül gazdag építészeti emlékekben, melyek különböző stílusok jegyeit viselik magukon. Ennek köszönhetően a város számos nemzetközi filmalkotás számára szolgált kulisszául.

A gyáripar ma is jelentős gazdasági ágazat, különösen fontos a gépjárművek, szerszámgépek és egyéb gépipari termékek előállítása. Az ország keleti felében fekvő Morvaországban komoly szerepet játszik a vas- és acélgyártás. A Cseh Köztársaság legfontosabb terménye a kukorica, a cukorrépa, a burgonya, a búza, az árpa és a rozs.

Mivel területének mintegy 95%-át dombok és hegyek borítják, az ország ideális terepet kínál a síelők, valamint a hegyi kerékpározók és túrázók számára. A kiterjedt erdőségekben vaddisznók és rókák is élnek.

A cseh sörök világhírűek. Az egyik legismertebb helyi sörmárka a Pilsner . A Morvaország déli területein és Csehország egyes részein termesztett szőlőből bort készítenek. Az ország egyedülállóan sok – mintegy 900 – természetes forrással rendelkezik, ezek vizét palackozzák. Sok hagyományos cseh étel készül knédlivel. A knédli, más néven cseh gombóc a galuskához hasonló, krumpliból vagy kenyérből készült köret.

Az ország leghíresebb szülöttei között említhető a szecessziós stílus egyik képviselője, Alfons Mucha festő, a zeneszerző Antonin Dvořák és Bedřich Smetana, a maratonfutó Emil Zátopek, valamint Franz Kafka és Milan Kundera író.

Hasznos linkek

Cseh Köztársaság

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?