ČeškaČeška

Godina ulaska u EU: 2004.

Glavni grad: Prag

Ukupna površina: 78 866 km²

Stanovništvo: 10,5 milijuna

Valuta: češka kruna (Kč)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 2007.

Češka

Češka je postala nezavisna država u siječnju 1993. nakon raspada Čehoslovačke na dva dijela. Prije Drugog svjetskog rata Čehoslovačka je bila jedna od deset najjače industrijaliziranih država u svijetu te jedina srednjoeuropska zemlja koja je zadržala demokraciju do 1938. godine.

Češki glavni grad Prag star je preko 1000 godina i bogat je povijesnom arhitekturom različitih stilova. Zbog toga je grad postao omiljena lokacija mnogim međunarodnim redateljima.

Proizvodnja je još uvijek glavna gospodarska djelatnost, posebno proizvodnja automobila, alatnih strojeva i tehničkih instrumenata. Industrija željeza i čelika važna je na istoku zemlje, u Moravskoj. Najvažniji poljoprivredni proizvodi su kukuruz, šećerna repa, krumpir, pšenica, ječam i raž.

Oko 95% zemlje sačinjavaju brda i planine, što je idealno za skijanje, brdski biciklizam i planinarenje. U prostranim šumama obitavaju divlje svinje i lisice.

U Češkoj se proizvode svjetski poznata piva, uključujući Pilsner. Vino se proizvodi u južnim dijelovima Moravske i u dijelu Češke. Zahvaljujući rekordnih 900 prirodnih mineralnih izvora ova zemlja proizvodi mnogo mineralne vode. Tradicionalna jela uključuju knedlíky, knedle od krumpira ili kruha.

Među poznatim Česima su secesijski umjetnik Alfons Mucha, skladatelji Antonin Dvořák i Bedřich Smetana, maratonac Emil Zátopek i pisci Franz Kafka i Milan Kundera.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Češka

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?