TjekkietTjekkiet

EU-medlemskab: 2004

Hovedstad: Prag

Areal: 78 866 km²

Befolkningstal: 10,5 millioner

Valuta: koruna (Kč)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet siden 2007

Tjekkiet

Tjekkiet blev en selvstændig stat, da landet blev adskilt fra Slovakiet i januar 1993. Før Anden Verdenskrig var Tjekkoslovakiet et af de ti mest industrialiserede lande i verden og det eneste centraleuropæiske land, der forblev et demokrati indtil 1938.

Den tjekkiske hovedstad Prag er over 1 000 år gammel og rig på historiske bygninger i forskellige stilarter. Det har gjort byen til et yndet sted for mange internationale filminstruktører.

Fremstillingsvirksomhed er stadig en vigtig økonomisk aktivitet, især produktion af biler, værktøjsmaskiner og tekniske produkter. Jern- og stålindustrien spiller en stor rolle i Mæhren (Morava) i den østlige del af landet. De vigtigste afgrøder er majs, sukkerroer, kartofler, hvede, byg og rug.

Ca. 95 % af landet er dækket af bakker og bjerge – ideelt til at stå på ski, køre på mountainbike og vandre. I de mange skove findes vildsvin og ræve.

Der produceres verdensberømt øl i Tjekkiet, bl.a. Pilsner. Der produceres vin i de sydlige dele af Mæhren og visse dele af Bøhmen. Takket være hele 900 naturlige kilder produceres der også masser af mineralvand. Til de traditionelle retter hører knedlíky, som er en slags melboller lavet af kartofler eller brød.

Af kendte tjekker kan nævnes art nouveau-kunstneren Alfons Mucha, komponisterne Antonin Dvořák og Bedřich Smetana, maratonløberen Emil Zátopek og forfatterne Franz Kafka og Milan Kundera.

Fremstillingsvirksomhed er stadig en vigtig økonomisk aktivitet, især produktion af biler, værktøjsmaskiner og tekniske produkter. Jern- og stålindustrien spiller en stor rolle i Mæhren (Morava). De vigtigste afgrøder er majs, sukkerroer, kartofler, hvede, byg og rug.

Nyttige links

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Tjekkiet

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?