Чешка републикаЧешка република

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Прага

Обща площ: 78 866 км²

Население: 10,5 милиона

Валута: чешка крона (Kč)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 2007

Чешка република

От януари 1993 г. Чешката република е независима държава след разделението на Чехословакия на двете и съставни части. Преди втората световна война Чехословакия е сред 10-те най-индустриализирани държави в света и единствената централноевропейска държава, в която демокрацията се запазва до 1938 г.

Чешката столица Прага е на повече от 1000 години и разполага с богата историческа архитектура от различни стилове. Поради това, градът се е превърнал в любимо място за много международни филмопроизводители.

Промишлеността все още е основна икономическа дейност, особено производството на автомобили, обработващи машини и инженерни продукти. Железодобивната и стоманодобивната промишленост са от значение в Моравия в източната част на страната. Основните култури са царевица, захарно цвекло, картофи, пшеница, ечемик и ръж.

Около 95 % от площта на страната е покрита от хълмове и планини — много подходящи за каране на ски, планинско колоездене и пешеходен туризъм. Множеството гори са обитавани от глигани и лисици.

Чешката република произвежда световноизвестна бира, в това число и Пилзнер. В южните региони на Моравия и в част от Бохемия се произвежда вино. Поради рекордния брой от 900 естествени извора, страната произвежда големи количества минерална вода. Традиционно ястие са „ knedl íky” , вид кнедли, направени от картофи и хляб.

Сред известните чехи са художникът Алфонс Муча, представител на течението ар нуво (art nouveau), композиторите Антонин Дворжак и Бедржих Сметана, бегачът на дълги разстояния Емил Затопек и писателите Франц Кафка и Милан Кундера.

Полезни връзки

  • Информация за страните за деца – Детски кът
  • Представителство на Комисията в Чешката република cs
  • Информационно бюро на Европейския парламент в Чешката република cs
  • Портал на публичната администрация csen
  • Туристическа информация csdadeenesfrithunlplptfisv
Чешка република

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?