CypernCypern

Medlemskap: 2004

Huvudstad: Nicosia

Yta: 9 250 km²

Folkmängd: 800 000

Valuta: Med i euroområdet sedan 2008 (€)

Schengenområdet: Inte med i Schengen

Cypern

Cypern ligger söder om Turkiet och är den största ön i östra Medelhavet. De två viktigaste bergsmassiven är Pentadactylos i norr och Troodos på den centrala och sydvästra delen av ön. Däremellan ligger den bördiga Mesaoriaslätten.

Cypern har länge varit en gränsövergång mellan Europa, Asien och Afrika och bär fortfarande spår från tidiga civilisationer – romerska teatrar och villor, bysantinska kyrkor och kloster, korsfararslott, ottomanska moskéer och förhistoriska lämningar.

Öns främsta ekonomiska verksamhet är turism, export av kläder och hantverk och handelssjöfart. Bland de traditionella hantverken kan nämnas broderi, keramik och koppararbeten.

Traditionella lokala rätter inkluderar meze – ett urval av förrätter som serveras som huvudrätt, halloumi/hellim ost och zivania-brännvin.

Republiken Cypern blev självständig från Storbritannien 1960. Tre år senare bröt inbördes stridigheter ut mellan turkar och grekcyprioter. Sedan 1974 är ön de facto delad, efter statskuppen mot den cypriotiska presidenten Makarios som utfördes med stöd av den grekiska militärjuntan och vilket senare ledde till den turkiska arméns ingripande. Trots flera ansträngningar att ena landet, fortsätter det fram till dags dato att vara delat.

Afrodite, skönhetens och kärlekens gudinna, föddes enligt legenden på Cypern.

Välkända moderna författare från Cypern är Kostas Montis och Demetris Th. Gotsis medan Evagoras Karageorgis och Marios Tokas är berömda för sin musik.

Länkar

  • Landsfakta för barn – Barnhörnan
  • EU-kommissionen i Cypern elentr
  • Europaparlamentets kontor i Cypern el
  • Cyperns regering elen
  • Turistinformation en
  • Biståndsprogram för den turkcypriotiska befolkningsgruppen en

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Cypern

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?