CyprusCyprus

EU-lid sinds: 2004

Hoofdstad: Nicosia

Oppervlakte: 9.250 km²

Bevolking: 0,8 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 2008 (€)

Schengengebied: Geen lid van Schengen

Cyprus

Cyprus is het grootste eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het ligt ten zuiden van Turkije. De twee belangrijkste bergketens zijn de Pentadaktylos in het noorden en de Troödos in het centrum en het zuidwesten van het eiland. Tussen deze bergketens ligt de vruchtbare Messaoria-vlakte.

Cyprus is lange tijd een kruispunt tussen Europa, Azië en Afrika geweest en er zijn nog altijd vele sporen van de verschillende beschavingen te vinden - Romeinse theaters en villa’s, Byzantijnse kerken en kloosters, kruisvaardersburchten, Ottomaanse moskeeën en prehistorische opgravingen.

De belangrijkste economische activiteiten van het eiland zijn toerisme, de export van textiel en ambachtsproducten en koopvaardij. Traditionele ambachtsproducten zijn onder meer borduurwerk, potten en koperproducten.

Voorbeelden van traditionele plaatselijke specialiteiten zijn meze - verschillende hapjes die als hoofdgerecht worden geserveerd - de kaas halloumi/hellim en de sterke drank zivania.

De Republiek Cyprus werd in 1960 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Drie jaar later brak het geweld tussen de Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische gemeenschappen uit. Sinds 1974 is het eiland feitelijk verdeeld. Er vond toen een door de militaire junta in Griekenland gesteunde staatsgreep plaats tegen de Cypriotische president Makarios en als reactie daarop greep het Turkse leger in. Ondanks talloze pogingen het land te herenigen, blijft het tot op de dag van vandaag verdeeld.

Cyprus staat bekend als het eiland van Aphrodite, de godin van liefde en schoonheid, die volgens de overlevering hier werd geboren.

Bekende hedendaagse schrijvers zijn Costas Montis en Demetris Gotsis. Evagoras Karageorgis en Marios Tokas zijn bekende Cypriotische componisten.

Nuttige links

  • Landeninformatie voor kinderen – Kids' Corner
  • Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Cyprus elentr
  • Bureau van het Europees Parlement in Cyprus el
  • Cypriotische overheid elen
  • Toeristische informatie en
  • Hulpprogramma voor de Turks-Cypriotische gemeenschap en

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Cyprus

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?