CiprusCiprus

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2004

Főváros: Nicosia

Terület: 9 250 km²

Népesség: 0,8 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 2008 óta (€)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Ciprus

Ciprus a Földközi-tenger keleti részének legnagyobb szigete, mely Törökországtól délre fekszik. A sziget két hegyvonulata közül a Pentadaktilosz északon, a Troodos-hegység pedig a sziget középső és délnyugati részén húzódik. Köztük terül el a Mezaorea nevű termékeny síkság.

Ciprus hosszú idő óta közlekedési csomópont Európa, Ázsia és Afrika között, és számos, egymást követő civilizáció nyomát viseli magán: a szigeten római kori színházak és villák, bizánci templomok és kolostorok, keresztes hadjáratok idején épült várak és őskori települések maradványai egyaránt megtalálhatók.

A sziget legjelentősebb gazdasági tevékenysége a turizmus, a kivitelre termelő ruha- és kézműipar, valamint a kereskedelmi hajózás. A hagyományos kézműipari mesterségek közé tartozik a hímzés, a fazekasság és a rézművesség.

A hagyományos helyi étel- és italkülönlegességek között említhető a meze, egy több különböző fogásból összeállított ételsor, a halloumi nevű sajt, valamint a zivania pálinka.

A Ciprusi Köztársaság 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Három évvel később összetűzések törtek ki a ciprusi török és görög közösség között. 1974-ben a görögországi katonai junta támogatásával Makariosz elnök ellen elkövetett államcsínyt, majd a török hadsereg általi megszállást követően a sziget de facto két részre szakadt. Számos újraegyesítési kísérlet ellenére az ország a mai napig kettéosztott maradt.

Ciprust mindenütt Aphrodité szigeteként ismerik: a legenda szerint itt született a szerelem és szépség istennője.

A modern irodalom kiválóságai közé tartozik Kósztasz Móntisz költő, író és Dimítrisz Th. Gócisz író, míg Evagórasz Karajórjisz és Máriosz Tókasz zeneszerzői munkásságával szerzett magának hírnevet.

Hasznos linkek

  • Kis országhatározó – Gyereksarok
  • A Bizottság Ciprusi Képviselete elentr
  • Az Európai Parlament Irodája Cipruson el
  • A kormány weboldala elen
  • Turistainformáció en
  • Támogatási program a ciprusi török közösség számára en
Ciprus

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?