KyprosKypros

EU:hun liittymisvuosi: 2004

Pääkaupunki: Nikosia

Pinta-ala: 9 250 km²

Väkiluku: 0,8 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 2008 (€)

Schengen-alue: Ei Schengen-alueen jäsen

Kypros

Kypros on itäisen Välimeren suurin saari. Se sijaitsee Turkin eteläpuolella. Saaren kaksi suurta vuorijonoa ovat pohjoisessa sijaitseva Pentadactylos ja keski- ja lounaisosaa halkova Troodos. Näiden väliin jää viljava Messaorian tasanko.

Kypros on jo kauan ollut Euroopan, Aasian ja Afrikan risteyskohta, ja siellä on edelleen nähtävissä monia merkkejä eri aikoina vallinneista sivilisaatioista: roomalaisia teattereita ja huviloita, bysanttilaisia kirkkoja ja luostareita, ristiretkiajan linnoja, ottomaanien moskeijoita ja esihistoriallisia asumuksia.

Kyproksen talouden perustana ovat matkailu, vaatetus- ja käsityötuotteiden vienti sekä kauppamerenkulku. Perinteisiin käsiteollisuustuotteisiin kuuluvat kirjonta-, savi- ja kuparityöt.

Perinteisiin paikallisiin ruokalajeihin kuuluvat meze-alkupalat, joista voidaan koota myös koko ateria, halloumi-juusto ja zivania-snapsi.

Kyproksen tasavalta itsenäistyi Yhdistyneestä kuningaskunnasta vuonna 1960. Kolme vuotta myöhemmin Kyproksen turkkilais- ja kreikkalaisyhteisöjen välille puhkesi väkivaltaisuuksia. Saari on vuodesta 1974 lähtien ollut tosiasiallisesti jakautunut sen jälkeen, kun Kyproksen presidentti Makarios syöstiin vallasta Kreikan sotilasjuntan tuella ja Turkin armeija miehitti myöhemmin saaren pohjoisosan. Lukuisista maan jälleenyhdistämisyrityksistä huolimatta jako on voimassa tänäkin päivänä.

Kypros tunnetaan rakkauden ja kauneuden jumalattaren Afroditen saarena. Tarun mukaan Afrodite syntyi Kyproksella.

Modernin kirjallisuuden merkittäviä nimiä ovat runoilija ja kirjailija Costas Montis ja kirjailija Demetris Th. Gotsis. Evagoras Karageorgis ja Marios Tokas puolestaan ovat tunnettuja säveltäjiä.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Kypros

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.