ΚύπροςΚύπρος

Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 2004

Πρωτεύουσα: Λευκωσία

Συνολική έκταση: 9.250 km²

Πληθυσμός: 0,8 εκατομμύρια

Νόμισμα: Μέλος της ευρωζώνης από το 2008 (€)

Χώρος Σένγκεν: Δεν είναι μέλος του Σένγκεν

Κύπρος

Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο νησί της Ανατολικής Μεσογείου και βρίσκεται νότια της Τουρκίας. Οι δύο κύριοι ορεινοί όγκοι είναι ο Πενταδάκτυλος στο βορρά και το όρος Τρόοδος στο κεντρικό και νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου.

Η Κύπρος υπήρξε επί μακρόν το σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και φέρει ακόμη πολλά ίχνη αλληλοδιαδεχόμενων πολιτισμών – ρωμαϊκά θέατρα και βίλες, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, πύργους σταυροφόρων, οθωμανικά τζαμιά και προϊστορικούς οικισμούς.

Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού είναι η τουριστική βιομηχανία, οι εξαγωγές ενδυμάτων και ειδών τέχνης και η εμπορική ναυτιλία. Οι παραδοσιακές τέχνες περιλαμβάνουν το κέντημα, την κεραμική και τη χαλκοτεχνία.

Τα παραδοσιακά τοπικά πιάτα περιλαμβάνουν τους μεζέδες – επιλογή ορεκτικών που σερβίρονται ως κυρίως πιάτο, το τυρί χαλούμι/χελίμκαι το ποτό ζιβανία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία το 1960. Τρία χρόνια μετά ξέσπασε εμφύλια διαμάχη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Από το 1974 η νήσος τελεί υπό καθεστώς διχοτόμησης μετά το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε κατά του Κύπριου Προέδρου Μακαρίου με τη στήριξη της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας και την επακόλουθη επέλαση του Τουρκικού στρατού. Η χώρα, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες επανένωσης, παραμένει διχοτομημένη μέχρι και σήμερα.

Μετά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974 και την κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας, η ελληνική κοινότητα της Κύπρου χωρίζεται από την τουρκική με την λεγόμενη Πράσινη Γραμμή.

Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, επειδή σύμφωνα με το θρύλο είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η θεά.

Στη σύγχρονη λογοτεχνία ξεχωρίζουν τα ονόματα των Κώστα Μόντη (ποιητής και συγγραφέας) και Δημήτρη Γκότση (συγγραφέας), ενώ ο Ευαγόρας Καραγιώργης και ο Μάριος Τόκας είναι διακεκριμένοι μουσικοσυνθέτες.

Κύπρος

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;