КипърКипър

Година на присъединяване към ЕС: 2004 г.

Столица: Никозия

Обща площ: 9 250 км²

Население: 0,8 милиона

Валута: Член на еврозоната от 2008 (€)

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенско пространство

Кипър

Кипър е най-големият остров в източното Средиземноморие, разположен на юг от Турция. Двете основни планински вериги са Пентадактилос в северната и Тродос в централната и югоизточната част на острова. Между тях се простира плодородната равнина Месаория.

Дълги години Кипър е пресечна точка между Европа, Азия и Африка, и все още там има многобройни следи от последователни цивилизации — римски театри и вили, византийски църкви и манастири, замъци на кръстоносци, отомански джамии и праисторически хабитати.

Основните икономически дейности на острова са туризмът, износът на текстилни и занаятчийски изделия и търговското корабоплаване. Традиционните занаяти включват изработката на бродерии, грънци и медни изделия.

Сред традиционните местни ястия са мезе — набор от мезета, които се сервират като основно ястие, сиренето халуми и ракията зивания.

Република Кипър получава своята независимост от Великобритания през 1960 г. Три години по-късно избухва вътреобщностното насилие между кипърските гърци и кипърските турци. От 1974 г. островът де факто е разделен след държавен преврат, подкрепен от военната хунта в Гърция срещу кипърския президент Макариос и последвалата намеса на турската армия. Въпреки многобройните опити за повторно обединение на страната тя остава разделена и до днес.

Кипър е известен като островът на Афродита, богинята на любовта и красотата, която според легендите е родена тук.

В модерната литература се отличават иманата на Костас Монтис (поет и писател) и Димитрис Гоцис (писател), а Евагорас Карагьоргис и Мириос Токас се известни със своите музикални произведения.

Полезни връзки

  • Информация за страните за деца – Детски кът
  • Представителство на Комисията в Кипър elentr
  • Информационно бюро на Европейския парламент в Кипър el
  • Уеб портал на правителството на Кипър elen
  • Туристическа информация en
  • Програма за помощ за турската кипърска общност en
Кипър

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?