KroatienKroatien

Medlemskap: 2013

Huvudstad: Zagreb

Yta: 56 594 km²

Folkmängd: 4 398 150

Valuta: Kuna

Schengenområdet: Kroatien väntas gå med i Schengenområdet senast 2015

Kroatien

Kroatien – en introduktion

Kroatien gränsar till Bosnien och Hercegovina, Ungern, Montenegro, Serbien och Slovenien. Det blev självständigt 1991 efter att ha tillhört det forna Jugoslavien i över 70 år.

Historia

På 700-talet var Kroatien ett furstendöme. Landet blev ett kungadöme 200 år senare då det stod under starka influenser från grannländerna Ungern och Österrike. 1400- till 1600-talet präglades av flera strider med det turkiska Osmanska riket.

Flagga

De tre färgerna i den kroatiska flaggan symboliserar Kroatiens historiska delstater: kungadömet Kroatien (rött och vitt), kungadömet Slavonien (vitt och blått) och kungadömet Dalmatien (rött och blått).

Parlamentarisk demokrati

Kroatien är en parlamentarisk demokrati. Makten delas mellan det folkvalda parlamentet (lagstiftande makt), regeringen och den folkvalda presidenten (verkställande makt) och oberoende domstolar.

Natur

Mycket av Kroatien är lågland. Bergen och stränderna lockar många besökare. Kroatien har också 1 246 öar, men bara 48 av dem är bebodda.

Kroatien och EU

Kroatien blev det 28:e medlemslandet i EU den 1 juli 2013. Landet ansökte om medlemskap 2003 och inledde förhandlingarna med EU 2005. Målet är nu ytterligare integration – Kroatien väntas gå med i Schengenområdet senast 2015. Man kommer också att byta ut kunan mot euron så fort som ekonomin uppfyller kriterierna för inflation, offentliga finansar, stabil växelkurs och räntor.

I likhet med de andra EU-länderna måste Kroatien genomföra lagar som antagits av EU, t.ex. lagar om livsmedelssäkerhet, erkännande av yrkeskvalifikationer från andra länder och tak för roamingavgifter.

Övergångsperioder kommer att gälla för vissa lagar. Kroatien kommer t.ex. att behålla lägre punktskattesatser för cigaretter till slutet av 2017 och de kroatiska fiskarna kan fortsätta att använda nät som är förbjudna i resten av EU till juni 2014.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Kroatien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?