CroaţiaCroaţia

Anul aderării la UE: 2013

Capitala: Zagreb

Suprafaţa totală: 56 594 km²

Populaţia: 4 398 150

Moneda: kuna croată

Spaţiul Schengen: Croaţia ar trebui să intre în spaţiul Schengen până în 2015

Croaţia

Prezentare

Croaţia are frontiere cu Boznia şi Herţegovina, Ungaria, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. A devenit stat independent în 1991, după ce a făcut parte din Iugoslavia timp de peste 70 de ani.

Istorie

Creat în secolul al XVIII-lea, ducatul Croaţiei devine regat 200 de ani mai târziu. În deceniile care au urmat a suferit o puternică influenţă din partea unor ţări vecine ca Austria şi Ungaria. Secolele al XV-lea şi al XVII-lea au fost marcate de numeroase ciocniri cu Imperiul Otoman.

Drapel

Cele trei culori ale drapelului croat reprezintă cele trei state care intră în componenţa sa: regatul Croaţiei (roşu şi alb), regatul Slavoniei (alb şi albastru) şi regatul Dalmaţiei (roşu şi albastru).

Democraţie parlamentară

Croaţia este democraţie parlamentară. Puterea se împarte între: parlamentul ales (puterea legislativă), guvern şi preşedintele ales (puterea executivă) şi instanţele autonome (puterea judecătorească).

Geografie

Cea mai mare parte a ţării este formată din câmpii, însă munţii şi plajele sale atrag mulţi turişti. Croaţia are 1 246 de insule mai mari şi mai mici, din care 48 sunt locuite în permanenţă.

Croaţia şi UE

Croaţia şi-a depus candidatura pentru aderarea la UE în 2003 şi a început negocierile în 2005, devenind cel de-al 28-lea stat membru al UE la 1 iulie 2013. Integrarea acesteia va continua cu intrarea în spaţiul Schengen până în 2015 şi cu trecerea la moneda euro de îndată ce economia sa va îndeplini criteriile referitoare la inflaţie, finanţe publice, stabilitatea cursului de schimb şi ratele dobânzilor.

Ca şi alte ţări UE, Croaţia trebuie să aplice legislaţia adoptată la nivel european, precum cea referitoare la siguranţa alimentară, recunoaşterea calificărilor profesionale dobândite în alte ţări sau la limitarea costurilor de telefonie mobilă pentru apelurile efectuate din străinătate.

Pentru aplicarea anumitor acte legislative, Croaţia beneficiază de perioade de tranziţie. De exemplu, va putea să aplice accize mai mici la ţigări până la sfârşitul lui 2017, iar pescarii croaţi vor avea dreptul să utilizeze, până în iunie 2014, plase interzise în restul UE.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Croaţia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: