KroatiëKroatië

EU-lid sinds: 2013

Hoofdstad: Zagreb

Oppervlakte: 56 594 km²

Bevolking: 4 398 150

Munteenheid: kuna

Schengengebied: De verwachting is dat Kroatië in 2015 lid wordt van Schengen.

Kroatië

Kroatië

Kroatië grenst aan Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Servië en Slovenië. Het is sinds 1991 een onafhankelijk land. Tot die tijd maakte het meer dan 70 jaar deel uit van het voormalige Joegoslavië.

Geschiedenis

Het hertogdom Kroatië ontstond in de 8e eeuw en werd 200 jaar later een koninkrijk. Het werd decennialang sterk beïnvloed door het naburige Oostenrijk-Hongarije en kwam van de 15e tot 17e eeuw regelmatig in conflict met het Ottomaanse Rijk.

Vlag

De drie kleuren van het Kroatische vlag staan voor de drie staten die samen Kroatië hebben gevormd: het koninkrijk Kroatië (rood en wit), het koninkrijk Slavonië (wit en blauw) en het koninkrijk Dalmatië (rood en blauw).

Parlementaire democratie

Kroatië is een parlementaire democratie. De bevoegdheden zijn verdeeld over: het gekozen parlement (wetgevende), de regering en de verkozen president (uitvoerende) en autonome rechtbanken (rechterlijke macht).

Geografie

Een groot deel van Kroatië bestaat uit laagland. De bergen en met name de stranden trekken veel bezoekers. Kroatië heeft ook 1 246 eilanden en eilandjes, waarvan er maar 48 permanent worden bewoond.

Kroatië en de EU

Kroatië werd op 1 juli 2013 het 28ste EU-land. Het had in 2003 om toetreding verzocht en daarover sinds 2005 met de EU had onderhandeld. De doelstelling is nu verdere integratie: de verwachting is dat Kroatië in 2015 tot het Schengengebied zal toetreden. Ook zal de kuna worden ingeruild voor de euro zodra de economie aan de criteria voldoet qua inflatie, overheidsfinanciën, wisselkoersstabiliteit en rentetarieven.

Net als alle EU-landen moet Kroatië de wetten ten uitvoer leggen die op EU-niveau zijn vastgesteld, bijvoorbeeld inzake de voedselveiligheid, de erkenning van buitenlandse beroepskwalificaties en de maximumtarieven voor mobiel bellen in het buitenland.

Voor sommige wetten is met Kroatië een overgangsperiode afgesproken. Zo houdt Kroatië tot eind 2017 lagere accijnstarieven voor sigaretten en mogen vissers nog tot juni 2014 netten gebruiken die in de rest van de EU al verboden zijn.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Kroatië

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?