HorvátországHorvátország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2013

Főváros: Zágráb

Terület: 56 594 km²

Népesség: 4 398 150

Nemzeti valuta: kuna

Schengeni térség: Horvátország a tervek szerint 2015-re csatlakozni fog a schengeni térséghez.

Horvátország

Horvátországról röviden

Horvátország Bosznia-Hercegovinával, Magyarországgal, Montenegróval, Szerbiával és Szlovéniával határos. 1991 óta független ország. Azt megelőzően 70 évig a volt Jugoszláviához tartozott.

Előzmények

A történelmi feljegyzések a 8. században említik először a Horvát Fejedelemséget, amely mintegy 200 évvel később királysággá vált. Az elkövetkező időszakban a Horvát Királyságra erőteljes befolyást gyakorolt a szomszédos Ausztria és Magyarország, a 15. és 17. század között pedig gyakoriak voltak az összecsapások az Oszmán-birodalommal.

Zászló

A nemzeti zászló három színe a Horvátországot alkotó három történelmi állam, a Horvát Királyság (piros–fehér), a Szlavón Királyság (fehér–kék) és a Dalmát Királyság (piros–kék) nemzeti színeiből tevődik össze.

Parlamentáris demokrácia

Horvátország parlamentáris demokrácia. A hatalom a választott parlament (törvényhozói hatalom), a kormány és a közvetlenül választott államfő (végrehajtó hatalom), valamint az önálló bíróságok (igazságszolgáltatói hatalom) között oszlik meg.

Földrajz

Horvátország jelentős része alföld és lankás dombvidék. Tengerpartja és a tengerpartot övező hegyláncai látogatók tömegét vonzzák. Horvátországhoz összesen 1246 nagyobb és kisebb sziget tartozik, de csak 48 szigetnek van állandó lakossága.

Horvátország és az EU

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, annak 28. tagállamaként, miután 2003-ban csatlakozási kérelmet nyújtott be, és 2005-ben megkezdődtek a tagfelvételi tárgyalások. A tagsággal korántsem fejeződött be Horvátország EU-integrációja. A tervek szerint Horvátország 2015-re csatlakozni fog a schengeni térséghez is, és mihelyst teljesíti az inflációra, az államháztartásra, az árfolyam-stabilitásra és a kamatlábakra vonatkozó gazdasági kritériumokat, nemzeti valutáját, a kunát lecserélve be fogja vezetni az eurót.

A többi EU-országhoz hasonlóan Horvátországnak is végre kell hajtania az uniós szinten elfogadott jogszabályokat, így például az élelmiszer-biztonságra, a szakmai képesítések tagállamok általi kölcsönös elismerésére, illetve a külföldi mobiltelefon-használat esetében felszámítható díjakra vonatkozó közös szabályokat.

Bizonyos jogszabályok esetében átmeneti időszakok vonatkoznak Horvátországra. Ez azt jelenti, hogy Horvátországnak csak bizonyos idő eltelte után kell ezeket a jogszabályokat végrehajtania. Így például 2017 végéig alacsonyabb jövedékiadó-kulcsokat alkalmazhat a cigarettákra, a horvát halászok pedig 2014 júniusáig még használhatják az EU többi államában tiltott halászháló-fajtákat.

Hasznos linkek

Horvátország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?