HrvatskaHrvatska

Godina ulaska u EU: 2013

Glavni grad: Zagreb

Ukupna površina: 56 594 km²

Stanovništvo: 4 398 150

Novčana jedinica: kuna

Schengenski prostor: Očekuje se da će Hrvatska pristupiti schengenskom prostoru do 2015. g.

Hrvatska

Upoznajte Hrvatsku

Hrvatska graniči s Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Crnom Gorom, Srbijom i Slovenijom. Državnu neovisnost proglasila je 1991.godine, nakon što je 70 godina bila u sastavu Jugoslavije.

Povijest

Kneževina Hrvatska, koja je osnovana u 8. stoljeću, nakon 200 godina od osnutka postala je kraljevinom. U narednim je desetljećima bila pod utjecajem susjedne Austrije i Mađarske, a tijekom 15. i 17. stoljeća bila je izložena čestim napadima Osmanskoga carstva.

Zastava

Tri boje koje su zastupljene na hrvatskoj zastavi predstavljaju tri sastavne države: Kraljevinu Hrvatsku (crveno i bijelo) Kraljevinu Slavoniju (bijelo i plavo) te Kraljevinu Dalmaciju (crveno i plavo).

Parlamentarna demokracija

Republika Hrvatska država je s parlamentarnom demokracijom. Vlast dijele tri izabrana tijela: Sabor (zakonodavna vlast), Vlada i Predsjednik (izvršna vlast) te neovisni sudovi (sudska vlast).

Geografske značajke

Većinu teritorija Hrvatske prekrivaju nizine. Njezine planine i plaže privlače mnoge posjetitelje. Hrvatska ima 1246 otoka i otočića od kojih je 48 stalno naseljeno.

Hrvatska i EU

Hrvatska je postala 28. zemlja Europske unije 1. srpnja 2013. godine. 2003. godine podnijela je kandidaturu, a pregovore započela 2005. Sadašnji je cilj nastavak daljnje integracije – očekuje se da će Hrvatska pristupiti schengenskom prostoru do 2015. g. i zamijeniti kunu eurom čim za to budu ispunjeni svi gospodarski kriteriji – u području inflacije, javnih financija, stabilnost deviznoga tečaja i kamatnih stopa.

Kao i druge zemlje EU-a, Hrvatska mora provesti zakone donesene na razini Europske unije, poput zakona o sigurnosti hrane, priznavanja stručne spreme stečene u drugim zemljama ili maksimalne cijene koji korisnici mobilnih uređaja plaćaju za međunarodne odlazne pozive.

Za primjenu nekih od zakona Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje. Hrvatska će, primjerice, smanjiti stope trošarina na cigarete do kraja 2017. godine, a ribari mogu nastaviti s korištenjem ribolovnih mreža koje se moraju prestati koristiti u EU do lipnja 2014. godine.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Hrvatska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?