KroatiaKroatia

EU:hun liittymisvuosi: 2013

Pääkaupunki: Zagreb

Pinta-ala: 56 594 km²

Väkiluku: 4 398 150

Valuutta: Kroatian kuna

Schengen-alue: Kroatian on tarkoitus liittyä Schengen-alueeseen vuoteen 2015 mennessä

Kroatia

Perustietoa Kroatiasta

Kroatia on ollut itsenäinen valtio vuodesta 1991 lähtien. Sitä ennen se kuului yli 70 vuoden ajan entiseen Jugoslaviaan. Kroatian rajanaapureita ovat Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Serbia, Slovenia ja Unkari.

Historia

Kroatian herttuakunta perustettiin 700-luvulla, ja siitä tuli kuningaskunta 200 vuotta myöhemmin. Seuraavina vuosikymmeninä Kroatiaan vaikuttivat huomattavasti naapurimaat Itävalta ja Unkari, ja 1400- ja 1600-luvuilla yhteenotot Osmanien valtakunnan kanssa olivat säännöllisiä.

Lippu

Kroatian lipun kolme väriä edustavat Kroatian kolmea historiallista aluetta: Kroatian kuningaskuntaa (punainen ja valkoinen), Slavonian kuningaskuntaa (valkoinen ja sininen) ja Dalmatian kuningaskuntaa (punainen ja sininen).

Parlamentaarinen demokratia

Kroatia on parlamentaarinen demokratia. Valta on jaettu vaaleilla valitun parlamentin (lainsäädäntövalta), hallituksen ja vaaleilla valitun presidentin (toimeenpanovalta) ja riippumattomien tuomioistuinten (tuomiovalta) kesken.

Maantiede

Iso osa Kroatiasta on alankoa. Kroatian vuoret ja erityisesti sen rannat houkuttelevat monia kävijöitä. Kroatiaan kuuluu myös 1 246 saarta, joista vain 48 on pysyvästi asutettuja.

Kroatia ja EU

Kroatiasta tuli 28:s EU-maa 1. heinäkuuta 2013. Se haki jäsenyyttä vuonna 2003 ja aloitti neuvottelut vuonna 2005. Nyt tavoitteena on jatkaa yhdentymistä: Kroatian odotetaan liittyvän Schengen-alueeseen vuoteen 2015 mennessä ja vaihtavan kunan euroon heti, kun sen talous täyttää inflaatiota, julkista taloutta, valuuttakurssien vakautta ja korkotasoa koskevat kriteerit.

Kroatian pitää muiden EU-maiden tavoin panna täytäntöön lakeja, joista on sovittu EU:n tasolla. Näihin kuuluvat esimerkiksi elintarvikkeiden turvallisuutta, muissa maissa hankitun ammattipätevyyden tunnustamista ja ulkomailla soitettujen puhelujen enimmäishintoja koskevat lait.

Joidenkin lakien osalta Kroatian kanssa on sovittu siirtymäkaudesta. Kroatia erimerkiksi säilyttää alhaisemman savukkeiden valmisteverotason vuoden 2017 loppuun saakka, ja kroatialaiset kalastajat voivat jatkaa muualla EU.ssa kiellettyjen verkkojen käyttöä kesäkuuhun 2014 asti.

Hyödyllisiä linkkejä

  • Ajankohtaista: Kroatia liittyy EU:hun deenfr
  • Euroopan parlamentin Kroatian-tiedotustoimisto hr
  • Euroopan komission Kroatian-edustusto hr
  • Kroatian hallituksen sivusto hr
  • Tietoa matkailijoille csdadeesfrhrithunlplsksvslen
  • EU-kansalaisen oikeudet Euroopassa matkailtaessa
  • Perustietoa Kroatiasta enfrhr

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Kroatia

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.