You are here:

Kroatia

Kroatia

Kroatia itsenäistyi vuonna 1991, ja sen rajanaapureita ovat Bosnia ja Hertsegovina, Unkari, Montenegro, Serbia sekä Slovenia. Kroatia sijaitsee Adrianmeren äärellä, ja sillä on pitkä ja vaikuttava rantaviiva. Kroatiaan kuuluu yli 1 000 saarta, joista vain 48:lla on pysyvää asutusta.

Kroatian talouden tärkeimmät toimialat vuonna 2014 olivat tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (21,2 %), teollisuus (21,1 %) sekä julkinen hallinto ja maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (15,4 %).

Kroatian tärkeimmät vientimaat ovat Italia, Bosnia ja Hertsegovina sekä Slovenia ja tuontimaat Saksa, Italia ja Slovenia.

Pääkaupunki: Zagreb

Pinta-ala: 56 594 km2

Väkiluku: 4 225 316 (2015)

Osuus EU:n väkiluvusta: 0,8 % (2015)

Bruttokansantuote (BKT): 43,085 miljardia EUR (2014)

Virallinen EU-kieli: kroaatti

Poliittinen järjestelmä: parlamentaarinen tasavalta

Liittyi EU:n jäseneksi: 1.7.2013

Paikkoja Euroopan parlamentissa: 11

Rahayksikkö: Kroatian kuna (HRK)

Schengen-jäsenyys: Ei, Kroatia ei kuulu Schengen-alueeseen.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus: Kroatia ei ole vielä toiminut EU:n neuvoston puheenjohtajana.

Kroatia EU:ssa

Euroopan parlamentti

Kroatialla on 11 edustajaa Euroopan parlamentissa. Parlamentin jäsenet

Euroopan parlamentin Kroatian-tiedotustoimisto hrvatski  

EU:n neuvosto

EU-maiden ministerit kokoontuvat säännöllisesti EU:n neuvostossa, joka hyväksyy EU-lainsäädäntöä ja koordinoi eri politiikan alojen toimia. Kroatian hallituksen edustajat osallistuvat neuvostossa kukin oman alansa kokouksiin.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus

EU:n neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa (toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai parlamentilla). Kukin EU-maa johtaa neuvoston työskentelyä vuorollaan puolen vuoden ajan toimiessaan neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Puolivuotiskauden aikana kukin maan hallituksen ministereistä toimii oman politiikan alansa kokousten puheenjohtajana ja voi vaikuttaa asialistalle otettaviin kysymyksiin. Ministerit edistävät myös EU:n muiden toimielinten kanssa käytävää vuoropuhelua.

Lisätietoa EU:n neuvoston nykyisestä puheenjohtajamaasta Näytä edellisen linkin kieliversiot   Deutsch (de) English (en) français (fr) Nederlands (nl)

Euroopan komissio

Kroatiasta Euroopan komission jäseneksi on valittu Neven Mimica English , jonka vastuualueena on kansainvälinen yhteistyö ja kehitysasiat.

Komissiolla on kussakin EU-maassa paikallistoimisto eli edustusto.

Euroopan komission Kroatian-edustusto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Kroatialla on 9 edustajaa English  Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa. Komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantajia, työntekijöitä ja muita intressiryhmiä. Se antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon mahdolliset vaikutukset EU-maiden työ- ja yhteiskuntaelämään.

Alueiden komitea

Kroatialla on 9 edustajaa English  alueiden komiteassa, joka on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous. Komitea on neuvoa-antava elin, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon EU:n eri alueiden näkökulma.

Pysyvä EU-edustusto

Kroatia pitää yhteyttä EU:n toimielimiin myös Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustustonsa kautta. Edustusto on verrattavissa suurlähetystöön, jonka päätehtävänä on ajaa maan etuja ja toimintalinjoja EU:ssa.

Talousarviot ja rahoitus

Kuinka paljon rahaa Kroatia antaa ja saa?

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin. 

Kroatian osuus EU-rahoituksesta vuonna 2014: 

  • EU-rahoitus Kroatiassa: 0,584 miljardia EUR
  • EU-rahoitus suhteessa Kroatian bruttokansantuloon: 1,40 %
  • Kroatian maksut EU:n talousarvioon: 0,387 miljardia EUR
  • Kroatian EU-maksujen osuus suhteessa maan bruttokansantuloon: 0,93 % 

Lisätietoa EU:n talousarviosta, tuloista ja menoista:

EU:n rahoittamat hankkeet Kroatiassa 

Lisätietoa EU-rahoituksesta jäsenmaissa (myös Kroatiassa).

Käytännön tietoa