KroatienKroatien

EU-medlemskab: 2013

Hovedstad: Zagreb

Areal: 56 594 km²

Befolkningstal: 4 398 150

Valuta: Kuna

Schengenområdet: Kroatien forventes at slutte sig til Schengenområdet i 2015

Kroatien

Kort om Kroatien

Kroatien grænser op til Bosnien-Hercegovina, Ungarn, Montenegro, Serbien og Slovenien. Det har været selvstændigt siden 1991. I over 70 år inden da var Kroatien en del af det tidligere Jugoslavien.

Historie

Fyrstendømmet Kroatien dukkede første gang op i det 8. århundrede og blev et kongerige 200 år senere. I de følgende årtier var landet under kraftig indflydelse fra naboerne Østrig og Ungarn, og fra det 15. til det 17. århundrede var Kroatien ofte i konflikt med det osmanniske rige.

Flag

De tre farver i det kroatiske flag repræsenterer de tre stater, der udgør Kroatien: kongeriget Kroatien (rødt og hvidt), kongeriget Slavonien (hvidt og blåt) og kongeriget Dalmatien (rødt og blåt).

Parlamentarisk demokrati

Kroatien er et parlamentarisk demokrati. Magten er delt mellem det valgte parlament (lovgivende), regeringen og den valgte præsident (udøvende) og de uafhængige domstole (dømmende).

Geografi

En stor del af Kroatien er lavland. Landets bjerge og ikke mindst strande tiltrækker mange besøgende. Kroatien har også 1 246 små og store øer, hvoraf kun 48 er fast beboede.

Kroatien og EU

Kroatien blev EU's 28. medlemsland den 1. juli 2013. Landet søgte om optagelse i 2003. Forhandlingerne begyndte i 2005. Nu er målet yderligere integration – Kroatien ventes at slutte sig til Schengenområdet i 2015 og vil desuden udskifte kuna med euro, så snart landets økonomi opfylder kriterierne – med hensyn til inflation, offentlige finanser, valutakursstabilitet og renten.

Som andre EU-lande skal Kroatien gennemføre lovgivning, der vedtages på EU-plan, f.eks. om fødevaresikkerhed, anerkendelse af andre landes erhvervsmæssige kvalifikationer eller grænser for, hvor meget forbrugere skal betale for at bruge deres mobiltelefon i udlandet.

På nogle områder er der aftalt overgangsperioder for Kroatien. Landet bevarer f.eks. lavere punktafgifter på cigaretter indtil udgangen af 2017, og kroatiske fiskere kan bruge net, der er forbudt i resten af EU, indtil juni 2014.

Nyttige links

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Kroatien

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?