ХърватияХърватия

Година на присъединяване към ЕС: 2013 г.

Столица: Загреб

Обща площ: 56 594 км²

Население: 4 398 150

Валута: куна

Шенгенско пространство: очаква се Хърватия да се присъедини към Шенгенското пространство до 2015 г.

Хърватия

Представяне на Хърватия

Хърватия граничи с Босна и Херцеговина, Унгария, Черна гора, Сърбия и Словения. Тя е независима страна от 1991 г. В продължение на повече от 70 години преди това тя бе част от бивша Югославия.

История

Херцогство Хърватия възниква през VIII век, като 200 години по-късно става кралство. През следващите десетилетия то е изложено на силно влияние от страна на съседните Австрия и Унгария, а в периода между XV и XVII век влиза в чести сблъсъци с Османската империя.

Знаме

Трите цвята на хърватското знаме представляват трите влизащи в състава на Хърватия държави: Кралство Хърватия (червено и бяло), Кралство Славония (бяло и синьо) и Кралство Далмация (червено и синьо).

Парламентарна демокрация

Хърватия е парламентарна демокрация. Властта е разделена между: парламент, чиито членове се избират (законодателна), правителство и президент, който се избира (изпълнителна) и независими съдилища (съдебна).

География

По-голямата част от Хърватия е равнинна. Планините и особено плажовете на страната привличат множество посетители. В Хърватия има също 1246 острова с различна големина, 48 от които са населени.

Хърватия и ЕС

Хърватия стана 28-та държава от ЕС на 1 юли 2013 г., като подаде молба за членство през 2003 г. и започна преговори през 2005 г. Сега целта е по-нататъшна интеграция – очаква се Хърватия да се присъедини към Шенгенското пространство до 2015 г. Страната ще замени куната с еврото, когато нейната икономика отговаря на критериите за това — по отношение на инфлация, публични финанси, стабилност на обменния курс и лихви.

Подобно на другите страни от Съюза Хърватия трябва да прилага законите, за които е постигната договореност на равнище ЕС, като например закони за безопасността на храните, признаване на професионалните квалификации, придобити в други страни, или ограничения за това колко да плащат ползвателите на мобилни телефони за обаждания от чужбина.

За някои закони с Хърватия бе постигната договореност за преходни периоди. Така например тя ще запази ниски равнища на акцизите за цигари до края на 2017 г., а рибарите ще могат да продължат да ползват забранени в останалите страни от ЕС мрежи до юни 2014 г.

Полезни връзки

  • Теми на фокус: Хърватия се присъединява към ЕС deenfr
  • Бюро на Европейския парламент в Хърватия hr
  • Представителство на Комисията в Хърватия hr
  • Правителство на Хърватия hr
  • Туристическа информация - Хърватия csdadeesfrhrithunlplsksvslen
  • Права на гражданите на ЕС при пътуване в Европа
  • Хърватия: страната и хората enfrhr
Хърватия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?