BulgarienBulgarien

Medlemskap: 2007

Huvudstad: Sofia

Yta: 111 910 km²

Folkmängd: 7,6 miljoner

Valuta: lev (лв)

Schengenområdet: Inte med i Schengen

Bulgarien

Bulgarien ligger i hjärtat av Balkan och har ett mycket varierat landskap. Norra delen av landet domineras av den vidsträckta slätten kring Donau och södra delen av höglandsområden och höglandsslätter. I öster lockar stränderna vid Svarta havet turister året om.

Bulgarien grundades år 681 och är en av de äldsta statsbildningarna i Europa. Landets historia har i hög grad präglats av närheten till Asien. Ungefär 85 % av befolkningen är ortodoxa kristna och 13 % muslimer. Cirka 10 % av befolkningen har turkiskt ursprung, medan 3 % är romer. De traditionella maträtterna speglar också denna blandning av öst och väst. Den mest berömda bulgariska maträtten är utan tvekan yoghurten, som påstås ge långt liv till dem som äter den regelbundet.

Den bulgariska nationalförsamlingen (ett enkammarparlament) består av 240 ledamöter som väljs vart fjärde år.

Bulgariens viktigaste exportvaror är produkter från lätt industri, livsmedel och vin, som konkurrerar framgångsrikt på EU:s marknad.

De som tycker om folkmusik känner säkert till flera bulgariska musiker. En bulgarisk folksång fanns med på den guldskiva som Nasa skickade ut i yttre rymden. Bland berömda bulgarer märks filosofen Julia Kristeva och Nobelpristagaren i litteratur 1981, Elias Canetti, liksom Christo Javachev (”Christo”), som har skapat många okonventionella konstverk utomhus.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Bulgarien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?