BulgáriaBulgária

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 2007

Főváros: Szófia

Terület: 111 910 km²

Népesség: 7,6 millió

Nemzeti valuta: leva (лв)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Bulgária

A Balkán szívében fekvő Bulgária rendkívül változatos domborzati viszonyokkal büszkélkedhet: északi részén, a Duna mentén kiterjedt síkság szegélyezi, déli részén hegységek és fennsíkok váltják egymást. Keleten a Fekete-tenger partvidéke egész évben vonzó turistacélpont.

Bulgária Európa egyik legősibb állama: 681-ben alapították. Történelmét döntően befolyásolta, hogy az ország Európa ázsiai határvidékén fekszik. Lakóinak 85%-a ortodox keresztény, 13%-a muzulmán. A népesség mintegy 10%-a török eredetű, 3%-a roma. Az ország földrajzi elhelyezkedése a bolgár konyha fejlődését is meghatározta: az ország jellegzetes ételeiben egyaránt tetten érhetők a keleti és a nyugati hatások. Bulgária talán leghíresebb ételfélesége a joghurt, amelynek rendszeres fogyasztását sokan a hosszú élet titkának tartják a balkáni országban.

A bolgárok négyévente választják meg az egykamarás rendszerben működő bolgár nemzetgyűlés 240 tagját.

Az ország legfontosabb exportcikkei a könnyűipari termékek, az élelmiszerek és a borok, melyek sikerrel állják a versenyt Európa piacain.

A népzene kedvelői számos bolgár zenész munkásságát ismerhetik közelebbről. A NASA által felbocsátott Voyager űrszondán elhelyezett arany hanglemezen bolgár népdalt is rögzítettek. A világhírű bolgárok sorában található a filozófus Julia Kristeva és az 1981-ben irodalmi Nobel-díjat nyert Elias Canetti. A sokak által csak keresztnevén ismert Christo Javasev formabontó köztéri szobraival hívja fel magára a művészvilág és a közönség figyelmét.

Hasznos linkek

Bulgária

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?