BugarskaBugarska

Godina ulaska u EU: 2007.

Glavni grad: Sofija

Ukupna površina: 111 910 km²

Stanovništvo: 7,6 milijuna

Valuta: lev (лв)

Schengenski prostor: nije članica schengenskog prostora

Bugarska

Smještena u srcu Balkana, Bugarska posjeduje vrlo raznolik krajolik: na sjeveru prevladavaju prostrane nizine Dunava, a na jugu gorja i visoravni. Obala Crnog mora na istoku privlači turiste tijekom cijele godine.

Utemeljena 681., Bugarska je jedna od najstarijih država Europe. Njezina povijest obilježena je položajem blizu granice Europe s Azijom. Oko 85% stanovništva su pravoslavci, a 13% muslimani. Oko 10% stanovništva su turskog podrijetla, a 3% je Roma. Slično tome, tradicionalna jela su im mješavina istoka i zapada. Najpoznatija bugarska hrana zasigurno je jogurt, koji navodno pruža dugovječnost onima koji ga redovito konzumiraju.

Bugarska Narodna skupština (jednodomni parlament) sastoji se od 240 članova koje se biraju na razdoblje od četiri godine.

Glavni izvozni proizvodi Bugarske su proizvodi lake industrije, hrana i vino koji se uspješno probijaju na europsko tržište.

Ljubiteljima narodne glazbe bit će poznat veliki broj bugarskih glazbenika. Bugarska narodna pjesma je bila uključena u Voyager Golden Record koju je NASA poslala u svemir. Poznati Bugari su filozofkinja Julia Kristeva, Elias Canetti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1981. i Christo Javachev („Christo“), autor mnogih neobičnih skulptura na otvorenom.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Bugarska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?