BulgariaBulgaria

EU:hun liittymisvuosi: 2007

Pääkaupunki: Sofia

Pinta-ala: 111 910 km²

Väkiluku: 7,6 miljoonaa

Valuutta: Bulgarian lev (лв)

Schengen-alue: Ei Schengen-alueen jäsen

Bulgaria

Balkanin sydämessä sijaitseva Bulgaria on maastoltaan erittäin vaihteleva maa. Laaja Tonavan alanko hallitsee maan pohjoisosaa, ja maan eteläosassa levittäytyvät ylängöt ja ylätasangot. Idässä Mustanmeren rannikko houkuttelee matkailijoita läpi vuoden.

Vuonna 681 perustettu Bulgaria on yksi Euroopan vanhimmista valtioista. Sen maantieteellinen sijainti lähellä Euroopan ja Aasian rajaa on vaikuttanut sen historiaan. Väestöstä 85 prosenttia on ortodokseja ja 13 prosenttia muslimeja. Turkkilaista alkuperää on 10 prosenttia väestöstä ja romaneja 3 prosenttia. Myös sen ruokaperinne on idän ja lännen sekoitus. Tunnetuin bulgarialainen ruoka-aine on eittämättä jogurtti, jonka sanotaan pidentävän sitä säännöllisesti syövien elinikää.

Bulgarian yksikamarisessa parlamentissa on 240 jäsentä, jotka valitaan neljäksi vuodeksi.

Bulgarian päävientituotteita ovat kevyen teollisuuden tuotteet, elintarvikkeet ja viinit, jotka kilpailevat menestyksellisesti Euroopan markkinoilla.

Kansanmusiikin ystäville monet bulgarialaiset muusikot ovat tuttuja. Eräs bulgarialainen kansanlaulu sisällytettiin Voyager-avaruusluotaimen kultaiseen levyyn (Golden Record), jonka Nasa lähetti ulkoavaruuteen. Kuuluisia bulgarialaisia ovat filosofi Julia Kristeva ja kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1981 saanut Elias Canetti sekä Christo Javachev (”Christo”), monien keskustelua herättäneiden ympäristöteosten luoja.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Bulgaria

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.