BelgienBelgien

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer (1952)

Huvudstad: Bryssel

Yta: 30 528 km²

Folkmängd: 10,7 miljoner

Valuta: Med i euroområdet sedan 1999 (€)

Schengenområdet: Med i Schengenområdet sedan 1985

Belgien

Belgien är en federal stat som är indelad i tre regioner: Flandern i norr, där man talar nederländska, franskspråkiga Vallonien i söder och den tvåspråkiga huvudstaden Bryssel där både franska och nederländska är officiella språk. Det finns också en liten tyskspråkig minoritet på omkring 70 000 personer i den östra delen av landet.

Belgiens landskap är mycket varierat med nästan sju mil flacka kustslätter längs Nordsjön, en platå i de centrala delarna och böljande kullar och skogsmark i Ardennerna i den sydöstra delen av landet.

Bryssel är högkvarter för flera internationella organisationer – de flesta EU-institutioner ligger här, liksom Natos högkvarter.

Belgien blev självständigt 1830 och är en konstitutionell monarki. De två kamrarna i parlamentet är representanthuset, där ledamöterna väljs för en period på högst fyra år, och senaten – eller överhuset – vars ledamöter väljs direkt eller indirekt. Belgiens politiska sammansättning innebär att landet oftast styrs av koalitionsregeringar.

Bland berömda belgare återfinns bland andra Tintins skapare Georges Rémi (Hergé), författarna Georges Simenon och Hugo Claus, kompositören och sångaren Jacques Brel och cyklisten Eddy Merckx. Målarna James Ensor, Paul Delvaux och René Magritte är moderna efterföljare till Rubens och andra flamländska mästare från förr.

Belgien är berömt för sin choklad, som uppskattas i hela världen. Favoriträtten i Belgien är musslor med pommes frites, som enligt legenden är en belgisk uppfinning. I Belgien framställs också över 1 000 olika ölsorter.

Länkar

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Belgien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?