BelgijaBelgija

Članstvo v EU: ustanovna članica (1952)

Glavno mesto: Bruselj

Celotna površina: 30 528 km²

Prebivalstvo: 10,7 milijona

Denarna enota: Članica evrskega območja od leta 1999 (€)

Schengensko območje: Članica schengenskega območja od leta 1985

Belgija

Belgija je zvezna država treh regij: Flamske z nizozemsko jezikovno skupnostjo na severu, Valonije s francosko jezikovno skupnostjo na jugu ter dvojezične prestolnice Bruslja s francoščino in nizozemščino kot uradnima jezikoma. Na vzhodu države živi še približno 70 000 pripadnikov nemške manjšine.

Belgijska pokrajina je zelo razgibana. Ob Severnem morju se razteza priobalna ravnina s 67 km obale, osrednji del je gričevnat, na jugovzhodu se dvigujejo gozdnati Ardeni.

V Bruslju ima sedež več mednarodnih organizacij: večina evropskih institucij in Nato.

Belgija je leta 1830 postala neodvisna ustavna monarhija. Dvodomni parlament sestavljata poslanska zbornica, v katero volijo poslance za največ štiri leta, ter senat z izvoljenimi ali imenovanimi člani. Zaradi politične sestave države so belgijske vlade vedno koalicijske.

Znani Belgijci so Georges Rémi (Hergé), avtor stripov o Tintinu, pisatelja Georges Simenon in Hugo Claus, skladatelj in pevec Jacques Brel ter kolesar Eddy Merckx. James Ensor, Paul Delvaux in René Magritte so sodobni nasledniki Rubensa in drugih flamskih slikarskih mojstrov.

Ves svet pozna tudi belgijske čokoladne bonbone. Najbolj priljubljena jed so dagnje z ocvrtim krompirčkom (pomfrijem , ki je po izročilu belgijska iznajdba), žejni obiskovalci pa lahko izbirajo med več kot 1 000 vrstami piva.

Uporabne povezave

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Belgija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?