BelgiaBelgia

Anul aderării la UE: membru fondator (1952)

Capitala: Bruxelles

Suprafaţa totală: 30 528 km²

Populaţia: 10,7 milioane

Moneda: face parte din zona euro din 1999 (€)

Spaţiul Schengen: face parte din spaţiul Schengen din 1985

Belgia

Belgia este un stat federal, format din trei regiuni: Flandra (comunitatea flamandă) în nord, Valonia (comunitatea francofonă) în sud şi Bruxelles (capitala bilingvă, în care atât franceza, cât şi neerlandeza, au statut de limbă oficială). De asemenea, există o comunitate germană (de circa 70 000 de persoane) în estul ţării.

Relieful Belgiei este variat: 67 de kilometri de coastă şi câmpii de-a lungul ţărmului Mării Nordului, un podiş central şi dealuri şi păduri în sud-estul ţării, în regiunea Ardenilor.

Printre organizaţiile internaţionale care îşi au sediul în Bruxelles se numără cea mai mare parte a instituţiilor europene şi NATO.

Independentă din 1830, Belgia este monarhie constituţională. Parlamentul bicameral cuprinde Camera Reprezentanţilor, ai cărei membri sunt aleşi pe o perioadă de maxim patru ani şi Senatul, sau Camera Superioară, ai cărui membri sunt aleşi sau cooptaţi. Având în vedere structura sa politică, Belgia este de obicei condusă de guverne de coaliţie.

Printre cele mai cunoscute personalităţi belgiene se numără Georges Rémi (Hergé), creatorul lui Tintin, erou al benzilor desenate, scriitorii Georges Simenon şi Hugo Claus, compozitorul şi interpretul Jacques Brel, ciclistul Eddy Merckx, precum şi pictorii James Ensor, Paul Delvaux şi René Magritte, succesori ai lui Rubens şi ai altor maeştri flamanzi de odinioară.

Belgia este renumită pentru produsele sale din ciocolată apreciate peste tot în lume. Scoicile cu cartofi prăjiţi reprezintă una dintre mâncărurile preferate şi sunt, conform legendei, o invenţie belgiană. Nu mai puţin faimoase sunt cele peste 1000 de mărci de bere produse în Belgia.

Linkuri utile

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Belgia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: