BelgiëBelgië

EU-lid sinds: De oprichting (1952)

Hoofdstad: Brussel

Oppervlakte: 30.528 km²

Bevolking: 10,7 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1985

België

België is een federaal land, dat bestaat uit drie gewesten: het Nederlandstalige Vlaanderen in het noorden, het Franstalige Wallonië in het zuiden en Brussel, de tweetalige hoofdstad, waar Frans en Nederlands de officiële talen zijn. Er is ook een kleine Duitstalige minderheid van ongeveer 70 000 personen in het oosten van het land.

Het landschap is erg gevarieerd: 67 kilometer kustlijn en laagvlakten aan de Noordzee, het vlakke centraal plateau en de golvende heuvels en bossen van de Ardennen in het zuidoosten.

In Brussel zijn verscheidene internationale organisaties gevestigd, zoals de meeste Europese instellingen en het hoofdkwartier van de NAVO.

België, dat onafhankelijk is sinds 1830, is een constitutionele monarchie. Het parlement bestaat uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waarvan de leden worden verkozen voor een periode van vier jaar, en de Senaat, waarvan de leden worden verkozen of gecoöpteerd. Vanwege de federale structuur van het land wordt België bestuurd door coalitieregeringen.

Enkele van de bekendste Belgen zijn Georges Rémi (Hergé), de schepper van de stripfiguur Kuifje, de auteurs Georges Simenon en Hugo Claus, de componist en zanger Jacques Brel en de wielrenner Eddy Merckx. Schilders als James Ensor, Paul Delvaux en René Magritte hebben in de vorige eeuw de traditie van Rubens en andere Vlaamse meesters uit het verleden voortgezet.

België wordt in de hele wereld gewaardeerd om zijn pralines (bonbons). Een van de meest geliefde gerechten is mosselen met frieten. Volgens de overlevering zouden de patates frites in België uitgevonden zijn. Het land produceert ook ruim 1000 soorten bier.

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

België

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?