BelgiumBelgium

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag (1952)

Főváros: Brüsszel

Terület: 30 528 km²

Népesség: 10,7 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1985 óta

Belgium

A belga szövetségi államot három régió alkotja: északon a holland ajkú Flandria, délen a franciául beszélő Vallónia, továbbá a kétnyelvű főváros, Brüsszel, ahol a holland és a francia egyaránt hivatalos nyelv. Az ország keleti felében német ajkú kisebbség is él. A közösség mintegy 70 000 főt számlál.

A belga táj igen változatos: az ország 67 km hosszú partszakasszal rendelkezik az Északi-tenger mentén, ahol lapos part menti síkságok terülnek el, a középső tájegység fennsík, míg délkeleten az Ardennek lankái és erdőségei húzódnak.

Brüsszel számos nemzetközi szervezetnek ad otthont: itt található a legtöbb uniós intézmény, csakúgy mint a NATO-központ.

Belgium 1830 óta független ország, államformája alkotmányos monarchia. A kétkamarás parlament képviselőházának tagjait a polgárok egy legfeljebb négyéves időszakra választják meg, a szenátus, vagyis a felsőház pedig részben választott, részben kinevezett tagokból áll. Politikai berendezkedéséből adódóan az országot rendszerint koalíciós kormány irányítja.

A leghíresebb belga személyiségek közé tartozik Georges Rémi (művésznevén: Hergé), a Tintin képregénysorozat megalkotója, Georges Simenon és Hugo Claus író, a zeneszerző-énekes Jacques Brel, továbbá Eddy Merckx kerékpárversenyző. A régmúlt flamand festőóriásai, köztük Rubens örökébe a modern idők nagy alkotói – James Ensor, Paul Delvaux és René Magritte – léptek.

Belgium híres csokoládéjáról, melyet messze földön ismernek és szeretnek. A helyiek egyik kedvenc eledele a kagyló és a sült krumpli – a legenda szerint mindkét étel belga találmány. Az ország sörfőzdéiben több mint 1000 sörfajtát állítanak elő.

Hasznos linkek

Belgium

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?