BelgijaBelgija

Godina ulaska u EU: država osnivačica (1952.)

Glavni grad: Bruxelles

Ukupna površina: 30 528 km²

Stanovništvo: 10,7 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1985.

Belgija

Belgija je federalna država koja je podijeljena na tri regije: Flandriju na sjeveru zemlje u kojoj se govori nizozemski jezik, Valoniju na jugu u kojoj se govori francuski jezik i Bruxelles, dvojezični glavni grad u kojem francuski i nizozemski imaju status službenih jezika. Postoji i njemačka manjina u istočnom dijelu zemlje koja ima oko 70 000 ljudi.

Belgijski je krajolik raznolik: 67 kilometara obale i priobalnih ravnica uz Sjeverno more, središnja visoravan te brežuljci i šume Ardena na jugoistoku.

U Bruxellesu se nalazi sjedište nekoliko međunarodnih organizacija: većine europskih institucija, i NATO-a.

Belgija je ustavna monarhija i neovisna je od 1830. Dva su doma parlamenta: Zastupnički dom, čiji se predstavnici biraju na maksimalno razdoblje od četiri godine, i Senat ili gornji dom, čiji se članovi biraju ili kooptiraju. S obzirom na politički sastav, Belgiju pretežno vode koalicijske vlade.

Među poznatim su Belgijancima Georges Rémi (Hergé), tvorac stripa Tintin, zatim pisci Georges Simenon i Hugo Claus te skladatelj i pjevač Jacques Brel i biciklist Eddy Merckx. Slikari kao što su James Ensor, Paul Delvaux i René Magritte moderni su nasljednici Rubensa i drugih flamanskih majstora iz prošlosti.

Belgija je poznata po čokoladi koja je cijenjena diljem svijeta. Omiljeno su jelo dagnje i pomfrit koji je prema legendi belgijski izum. U zemlji se proizvodi više od 1000 vrsta piva.

Korisne poveznice

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Belgija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?