BelgiaBelgia

EU:hun liittymisvuosi: Perustajajäsen (1952)

Pääkaupunki: Bryssel

Pinta-ala: 30 528 km²

Väkiluku: 10,7 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1985

Belgia

Belgia on liittovaltio, joka jakautuu kolmeen alueeseen: Pohjoisosan Flanderi on hollanninkielinen ja eteläosan Vallonia ranskankielinen. Pääkaupunki Bryssel on virallisesti kaksikielinen. Belgian itäosissa on myös pieni saksaa puhuva 70 000 asukkaan vähemmistö.

Belgian maisema on monimuotoinen. Pohjanmeren 67 kilometrin rantaviiva ja rannikkoalueet ovat laakeaa tasankoa; maan keskiosa on mäkistä ja kaakossa sijaitseva Ardennien alue metsäistä ylänköä.

Bryssel on monien kansainvälisten organisaatioiden päätoimipaikka. Siellä sijaitsevat useimmat Euroopan unionin toimielimet sekä Naton päämaja.

Belgia on ollut itsenäinen vuodesta 1830. Maan valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia. Kaksikamarinen parlamentti koostuu edustajainhuoneesta, jonka jäsenet valitaan enintään neljäksi vuodeksi, ja ylähuoneesta eli senaatista, jonka jäsenet valitaan vaaleilla tai kutsutaan jäseneksi. Belgian poliittisten voimasuhteiden vuoksi maan hallitukset ovat yleensä koalitiohallituksia.

Tunnetuimpia belgialaisia ovat Tintin luoja Georges Rémi (Hergé), kirjailijat Georges Simenon ja Hugo Claus, säveltäjä ja laulaja Jacques Brel sekä kilpapyöräilijä Eddy Merckx. Modernin taiteen edustajat James Ensor, Paul Delvaux ja René Magritte ovat Rubensin ja muiden vanhojen flaamilaisten mestareiden tapaan maailmankuuluja.

Belgialainen suklaa on arvostettu herkku kaikkialla maailmassa. Belgialaisten suosikkiruokaa ovat sinisimpukat ja ranskalaiset perunat, joiden väitetään itse asiassa olevan belgialainen keksintö.

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Belgia

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.