БелгияБелгия

Година на присъединяване към ЕС: държава основателка (1952)

Столица: Брюксел

Обща площ: 30 528 км²

Население: 10,7 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985

Белгия

Белгия е федерална държава разделена на три региона: нидерландскоговоряща Фландрия на север, френскоговоряща Валония на юг и Брюксел, двуезичната столица, където и френски и нидерландски са официални езици. В източната част на страната има и малка немскоговоряща общност от около 70 000 души.

Пейзажите в Белгия се характеризират с широко разнообразие: 67 километра крайбрежна ивица и равни крайбрежни поля по протежението на Северно море, основен масив и извисяващите се хълмове и гори в региона на Ардените на североизток.

В Брюксел са разположени няколко международни организации: тук се намират повечето от Европейските институции, а също и седалището на НАТО.

Независима от 1830 г., Белгия е конституционна монархия. Двете камари на парламента са Камарата на представителите, чиито членове се избират за максимум четири години, и Сенатът или горната камара, чиито членове се избират или кооптират. Предвид политическият ѝ облик Белгия обикновено е управлявана от коалиционни правителства.

Сред най-известните белгийци са Жорж Реми (Ерже), създател на комиксите за Тинтин, писателите Жорж Сименон и Хюго Клаус, композиторът и певец Жак Брел и колоездачът Еди Меркс. Художници като Джеймс Енсор, Пол Делво и Рене Магрит са съвременните последователи на Рубенс и други фламандски майстори от миналото.

Белгия е известна със своя шоколад, ценен по цял свят. Едно от най-популярните ястия е миди с пържени картофи (French fries), които според легендите са белгийско откритие. Страната произвежда и над 1000 вида бира.

Полезни връзки

Белгия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?