OostenrijkOostenrijk

EU-lid sinds: 1995

Hoofdstad: Wenen

Oppervlakte: 83.870 km²

Bevolking: 8,3 miljoen

Munteenheid: Lid van de eurozone sinds 1999 (€)

Schengengebied: Lid van het Schengengebied sinds 1995

Oostenrijk

Het westen en het zuiden van Oostenrijk liggen in de Alpen. De oostelijke deelstaten, waaronder de hoofdstad Wenen, liggen in de Donauvlakte.

Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog was Wenen het centrum van een uitgestrekt rijk, dat eeuwenlang grote delen van midden-Europa bestreek. Oostenrijk is nu een bondsrepubliek, bestaande uit negen deelstaten.

In Wenen zijn enkele aantal internationale organisaties gevestigd, waaronder het secretariaat van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, het Internationaal Atoomenergieagentschap en de Organisatie van Olie-exporterende Landen.

Het Oostenrijks parlement bestaat uit twee kamers. De 183 leden van de Nationalrat worden voor een termijn van vier jaar verkozen bij algemeen stemrecht. De Bundesrat, met ongeveer 62 leden, vormt een soort eerste kamer of senaat en vertegenwoordigt de deelstaten. De ambtstermijn van de leden bedraagt vijf jaar.

Oostenrijk heeft een rijk cultureel erfgoed. Franz Schubert en vooral Wolfgang Amadeus Mozart zijn wellicht de bekendste en populairste Oostenrijkse componisten. De ideeën van Sigmund Freud blijven erg omstreden en Ludwig Wittgenstein is een van de belangrijkste filosofen van de 20e eeuw. De schilderijen van Gustav Klimt uit de late 19e en vroege 20e eeuw worden alom bewonderd.

De Oostenrijkse economie is zowel op industrie als op landbouw gebaseerd, maar ook het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten.

Op culinair gebied zijn enkele Oostenrijkse specialiteiten, zoals Wiener Schnitzel en Apfelstrudel, in de hele wereld zo bekend geworden dat ze niet meer vertaald hoeven te worden.

Nuttige links

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Oostenrijk

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?