AusztriaAusztria

Csatlakozás az Európai Unióhoz: 1995

Főváros: Bécs

Terület: 83 870 km²

Népesség: 8,3 millió

Nemzeti valuta: Az euróövezet tagja 1999 óta (€)

Schengeni térség: A schengeni térség tagja 1995 óta

Ausztria

Ausztria nyugati és déli részének természetföldrajzi arculatát az Alpok határozza meg, míg a keleti tartományok a fővárossal, Béccsel együtt a Duna-medencében fekszenek.

Egészen az I. világháború végéig Ausztria volt a központja annak a hatalmas birodalomnak, mely századokon át ellenőrzése alatt tartotta Közép-Európa nagy részét. Az ország jelenlegi államformáját tekintve szövetségi köztársaság, melyet kilenc tartomány alkot.

Bécs a székhelye számos nemzetközi szervezetnek, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet titkárságának, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, valamint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének.

Ausztriában a törvényhozás szerve a kétkamarás parlament. A parlament képviselőháza, a Nationalrat (Nemzeti Tanács) 183 taggal rendelkezik. A képviselőket közvetlen és általános választás útján választják meg öt évre. A parlament felsőháza a Bundesrat (Szövetségi Tanács), mely jelenleg 62 tagot számlál. A felsőházi tagok a tartományokat képviselik, megbízatásuk négy vagy hat évre szól.

Ausztria gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet. Zeneszerző-géniusza, Wolfgang Amadeus Mozart különleges helyet vívott ki magának a komolyzene nagyjai között, de Franz Schubert művészete is nagy népszerűségnek örvend. Ami a bölcselet nagyjait illeti, Ludwig Wittgenstein munkássága döntően hatott a 20. századi filozófiai gondolkodásra, Sigmund Freud életműve pedig továbbra is élénk vita tárgya. A szépművészet terén Gustav Klimt 19. század végén és 20. század elején készült, sokak által csodált festményeit kell feltétlenül megemlíteni.

Ausztria ipari-mezőgazdasági ország, de fontos jövedelemforrást jelent a turizmus is.

A konyhaművészet terén nemzetközi hírnévre tett szert a bécsi szelet (Wiener Schnitzel) és az almás rétes (Apfelstrudel), melyet a világ minden pontján ismernek.

Hasznos linkek

Ausztria

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?