AustrijaAustrija

Godina ulaska u EU: 1995.

Glavni grad: Beč

Ukupna površina: 83 870 km²

Stanovništvo: 8,3 milijuna

Valuta: članica europodručja od 1999. (€)

Schengenski prostor: članica schengenskog prostora od 1995.

Austrija

Alpe dominiraju zapadnim i južnim dijelovima Austrije dok su istočne provincije, uključujući glavni grad Beč, smještene u dunavskom slivu.

Do kraja Prvog svjetskog rata Austrija je bila središte prostranog carstva koje je stoljećima upravljalo većinom središnje Europe. Austrija je danas federalna republika, sastavljena od devet država.

Beč je domaćin mnogih međunarodnih organizacija uključujući Tajništvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i Organizaciju zemalja izvoznica nafte.

Austrijski parlament ima dva doma. Nacionalno vijeće ili Nationalrat ima 183 člana koji su odabrani na izravnim izborima i služe petogodišnji mandat. Savezno vijeće ili Bundesrat je gornji dom i broji oko 62 člana koji predstavljaju svaku pokrajinu. Njegovi članovi izabrani su za mandat od četiri ili šest godina.

Austrija posjeduje bogatu kulturnu baštinu. Wolfgang Amadeus Mozart zauzima posebno mjesto kao skladatelj, a i glazba Franza Schuberta je vrlo popularna. U svijetu filozofije i ideja rad Sigmunda Freuda još i danas izaziva kontroverze, dok je na filozofska razmišljanja 20. st. jak utjecaj imao Ludwig Wittgenstein. U umjetnosti su naširoko cijenjene slike Gustava Klimta s kraja 19. stoljeća.

Austrijsko gospodarstvo čini mješavina industrije i poljoprivrede, no važan izvor prihoda je i turizam.

Što se tiče kulinarstva, austrijski specijaliteti koji su postali međunarodna jela i kojima ne treba prijevod definitivno su Wiener Schnitzel i Apfelstrudel.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Austrija

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?