ItävaltaItävalta

EU:hun liittymisvuosi: 1995

Pääkaupunki: Wien

Pinta-ala: 83 870 km²

Väkiluku: 8,3 miljoonaa

Valuutta: Euroalueen jäsen vuodesta 1999 (€)

Schengen-alue: Schengen-alue jäsen vuodesta 1995

Itävalta

Itävallan länsi- ja eteläosia hallitsee Alppien vuoristo. Maan itäosat ja pääkaupunki Wien sijaitsevat Tonavan jokilaaksossa.

Ensimmäisen maailmansodan päättymiseen saakka Itävalta oli laajan keisarikunnan keskus, joka hallitsi suuria osia Keski-Euroopasta vuosisatojen ajan. Nykyisin Itävalta on liittotasavalta, joka koostuu yhdeksästä osavaltiosta.

Wieniin on sijoittautunut useita kansainvälisiä järjestöjä, muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n sihteeristö, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja öljynviejämaiden järjestö OPEC.

Itävallan parlamentissa on kaksi kamaria. Kansallisneuvostossa (Nationalrat) on 183 edustajaa, jotka valitaan viisivuotiskaudeksi suoralla kansanvaalilla. Parlamentin ylähuoneessa liittoneuvostossa (Bundesrat) on noin 62 maakuntien edustajaa, jotka toimivat tehtävässään neljä tai kuusi vuotta.

Itävallan kulttuuriperintö on rikas. Kuuluisimpia säveltäjiä ovat Wolfgang Amadeus Mozart ja Franz Schubert. Itävallasta tulee myös monia filosofeja ja ajattelijoita: Sigmund Freudin teoriat herättävät edelleenkin ristiriitaisia reaktioita, ja Ludwig Wittgenstein oli 1900-luvun filosofian keskeisimpiä vaikuttajia. Kuvataiteilijoista tunnetuimpia on Gustav Klimt (1862–1918).

Itävallan talouden perustana ovat sekä teollisuus että maatalous. Myös matkailu on tärkeä tulonlähde.

Itävaltalaisen keittiön maailmankuuluja herkkuja ovat esimerkiksi wieninleike (Wiener Schnitzel) ja omenastruudeli (Apfelstrudel).

Hyödyllisiä linkkejä

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Itävalta

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.