АвстрияАвстрия

Година на присъединяване към ЕС: 1995 г.

Столица: Виена

Обща площ: 83 870 км²

Население: 8,3 милиона

Валута: Член на еврозоната от 1999 (€)

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1995

Австрия

В западната и южната част на Австрия се извисяват Алпите, а източните провинции — включително столицата Виена — са разположени в Дунавския басейн.

До края на Първата световна война Австрия се намира в центъра на голяма империя, която контролира от векове по-голямата част от Централна Европа. Понастоящем Австрия е федерална република, съставена от девет провинции.

Във Виена са разположени няколко международни организации, включително секретариатът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Международната агенция за атомна енергия и Организацията на страните износителки на петрол.

Австрийският парламент има две камари. Националният съвет, или Nationalrat, има 183 членове, избирани с пряко гласуване за мандат от пет години. Федералният съвет, или Bundesrat, е горната камара с около 62 членове, които представят отделните провинции. Мандатът на членовете му е четири или шест години.

Австрия има богато културно наследство. Специално място се отрежда на композитора Волфганг Амадеус Моцарт, но музиката на Франц Шуберт също се радва на широка известност. В света на философията и идеите работата на Зигмунд Фройд продължава да провокира разногласия, а Лудвиг Витгенштайн е една от основните фигури, повлияли философското мислене на XX век. В областта на изкуствата картините на Густав Климт от началото на XX век са широко ценени.

Австрия има смесена индустриална и селскостопанска икономика, като туризмът също е важен източник на приходи.

В кулинарията австрийските специалитети виенски шницел (Wiener Schnitze l) и ябълков щрудел (Apfelstrudel) са се превърнали в международни специалитети, които дори не се нуждаят от превод.

Полезни връзки

Австрия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?