• Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

Az Unió bővítése

Az EU az európai integráció kezdete (1951) óta folyamatosan bővül. Ezen az oldalon arról adunk tájékoztatást, hogy melyik ország mikor csatlakozott, emellett pedig arról, hogy mely országok kérték felvételüket az Unióba.

Az EU nem mindig volt akkora, mint most. Amikor az európai országok gazdasági együttműködése 1951-ben megkezdődött, abban még csak Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia vett részt.

Idővel egyre több ország döntött a csatlakozás mellett. Az Uniót jelenleg 27 tagállam alkotja, mióta Románia és Bulgária 2007. január 1-jén csatlakozott.

Az EU további növekedésére lehet számítani, mivel egyre több ország nyilvánítja ki csatlakozási szándékát. Ezeket az országokat két kategóriába soroljuk: tagjelölt országok és potenciális tagjelölt országok. Az első kategóriába tartozó országok jelenleg ültetik át (vagyis integrálják) az EU jogszabályait nemzeti jogukba, míg a potenciális tagjelölt országok egyelőre nem teljesítették az EU-tagságra vonatkozó követelményeket.

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?