Sökväg

TurkietTurkiet

Huvudstad: Ankara

Yta: 780 580 km²

Folkmängd: 71,5 miljoner

Valuta: turkisk lira (TRY)

Schengenområdet: Inte med i Schengen

Turkiet

I Turkiet möts Europa och Asien, och det är ett land med stor kulturell och etnisk mångfald. Dess historia sträcker sig från de urgamla civilisationerna, exempelvis hettiternas, via de grekiska och romerska perioderna (när Paulus spred kristendomen i området) till Bysans och det osmanska riket. Den moderna republiken Turkiet grundades 1923 som en sekulär stat efter västerländsk modell. Nästan 99 % av befolkningen är muslimer. En stor kurdisk befolkning bor i den sydöstra delen av landet.

År 330 e.Kr. blev Konstantinopel (nuvarande Istanbul), som är beläget på Bosporen mellan Svarta havet och Medelhavet, huvudstad i Bysantinska riket, den östra delen av det romerska imperiet.

Bland Turkiets arkeologiska sevärdheter finns Selimiye- och Suleymaniyemoskéerna och den världsberömda Hagia Sofiakyrkan, som blev moské under det osmanska riket och som nu är museum. Landets rika arkeologiska arv är en viktig turistattraktion. Under sin blomstringstid dominerade det osmanska riket östra och södra Medelhavet och Mellanöstern.

Det turkiska köket är baserat på fårkött, och yoghurt av getmjölk är också populärt, i synnerhet när den blandas med gurka, vitlök eller mynta. Det finns en lång tradition av kaffedrickande, och kaféerna är uppskattade mötesplatser.

Bland berömda turkar återfinns det moderna Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk och Nobelpristagaren i litteratur Orhan Pamuk.

Länkar

  • EU:s delegation i Turkiet en
  • Turkiets nationalförsamling en
  • Turistinformation en

KONTAKT

Allmänna frågor om EU

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Läs mer om tjänsten

Skicka din fråga

Kontaktuppgifter och besöksadresser till institutionerna, presskontakter

Turkiet

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?