Cale de navigare

TurciaTurcia

Capitala: Ankara

Suprafaţa totală: 780 580 km²

Populaţia: 71,5 milioane

Moneda: liră turcească (TRY)

Spaţiul Schengen: nu face parte din spaţiul Schengen

Turcia

Hartă detaliată - faceţi clic pe hartă

Situată la intersecţia drumurilor dintre Europa şi Asia, Turcia este caracterizată printr-o deosebită diversitate culturală şi etnică. Istoria sa bogată a fost marcată de numeroase civilizaţii – de la cea antică, a hitiţilor, până la Imperiul Otoman, trecând prin epocile greacă, romană (când Sfântul Pavel a introdus creştinismul) şi bizantină. Republica Turcă, aşa cum o ştim acum, a fost fondată în 1923, ca stat secular. Aproape 99% din populaţie este de religie musulmană. În sud-estul ţării trăieşte o comunitate kurdă importantă.

În anul 330 d.Hr., oraşul Constantinopol (Istanbulul de astăzi), situat în Strâmtoarea Bosfor (între Marea Neagră şi Marea Mediterană), a devenit capitala Imperiului Bizantin (jumătatea de est a Imperiului Roman).

Bijuteriile arhitecturale ale Turciei includ moscheile Selimiye şi Suleymaniye, precum şi biserica Sf. Sofia, faimoasă în întreaga lume. Aceasta a devenit moschee în perioada Imperiului Otoman, iar acum este muzeu. Patrimoniul arhitectural al ţării constituie una dintre principalele atracţii turistice. În perioada sa de vârf, Imperiul Otoman a dominat sudul şi estul zonei mediteraneene, precum şi Orientul Mijlociu.

Gastronomia turcă se bazează pe carnea de miel şi iaurtul din lapte de capră, amestecat cu castraveţi, usturoi sau mentă. Tradiţia consumului de cafea este veche, cafenelele fiind de altfel unul dintre locurile preferate de întâlnire ale turcilor.

Printre personalităţile ţării se numără fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk şi câştigătorul Premiului Nobel pentru literatură, Orhan Pamuk.

Linkuri utile

  • Delegaţia UE în Turcia en
  • Marea Adunare Naţională a Turciei en
  • Informaţii turistice en
Turcia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Nu aţi găsit ce vă interesa? Încercaţi Indexul de la A la ZAĂÂBCDEFGHIÎJKLMNOPRSŞTŢUVXYZ