Navigációs útvonal

  • Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

TörökországTörökország

Főváros: Ankara

Terület: 780 580 km²

Népesség: 71,5 millió

Nemzeti valuta: török líra (TRY)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Törökország

Az Európa és Ázsia határán fekvő Törökország kulturális és etnikai térképe rendkívüli változatosságot mutat. Az ország történelme az őskori civilizációkig, a Hettita Birodalom időszakáig nyúlik vissza; átível a görög és a római koron (amikor is Pál apostol terjesztette e területen a kereszténységet), a Bizánci és az Oszmán Birodalom korán egészen napjaink modern, nyugati típusú, szekuláris köztársaságáig, amely 1923-ban jött létre. Az ország lakóinak 99%-a muzulmán hitű, a délkeleti részen jelentős kurd kisebbség él.

Időszámításunk szerint 330-ban a Fekete- és a Földközi-tengert összekötő tengerszoros, a Boszporusz partján fekvő Konstantinápoly (a mai Isztambul) vált a Római Birodalom keleti felének, a Bizánci Birodalomnak a fővárosává.

Törökország építészeti kincsei közé tartozik a Szulejmán- és a Szelim-mecset, valamint a világhírű Hagia Szophia templom, mely az oszmán korban mecsetként működött, ma pedig múzeum. Az ország gazdag régészeti leletei ma is látogatók sokaságát vonzzák. Fénykorában az Oszmán Birodalom volt a vezető hatalom a Földközi-tenger keleti és déli medencéjében és a Közel-Keleten.

A török konyha fő húsfélesége a bárány. Közkedvelt a kecsketejből készült joghurt, melyet gyakran uborkával, fokhagymával vagy mentával ízesítenek. Nagy múltra tekint vissza a kávéfogyasztás; a kávéház a törökök kedvelt találkozóhelye.

A leghíresebb törökök egyike a modern Törökország megalapítója, Musztafa Kemal Atatürk, valamint Orhan Pamuk török regényíró, akit 2006-ban irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Hasznos linkek

  • Az EU Törökországi Küldöttsége en
  • A török parlament en
  • Turistainformáció en
Törökország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?