Navigacijski put

TurskaTurska

Glavni grad: Ankara

Ukupna površina: 780 580 km²

Stanovništvo: 71,5 milijuna

Valuta: turska lira (TRY)

Schengenski prostor: nije članica Schengena

Turska

Smještena na križanju putova između Europe i Azije, Turska se odlikuje izraženom kulturološkom i etničkom raznolikošću. Njezina povijest proteže se od antičkih civilizacija, poput Hetita, preko Grka i Rimljana (kad ih je sv. Pavao upoznao s kršćanstvom) pa sve do Bizanta i Osmanskog Carstva. Moderna Republika Turska osnovana je 1923. godine po zapadnjačkom principu sekularne države. Gotovo 99% stanovništva su muslimani. Značajna kurdska populacija obitava u jugoistočnom dijelu zemlje.

Godine 330. Konstantinopol (današnji Istanbul), koji leži na Bosporu, između Crnog mora i Mediterana, postao je glavni grad Bizantskog Carstva, istočne polovice Rimskog Carstva.

Arhitektonski dragulji Turske zasigurno su džamija Selimija i Sulejmanova džamija te svjetski poznata crkva Svete Sofije, koja je za vrijeme vladavine Osmanlija postala džamija, a danas je muzej. Bogata arheološka baština zemlje velika je atrakcija za turiste. U vrhuncu svoje moći, Osmansko Carstvo dominiralo je istočnim i južnim Sredozemljem te Bliskim istokom.

Turska kuhinja temelji se na janjetini, dok je jogurt od kozjeg mlijeka vrlo popularan, posebno u kombinaciji s krastavcem, češnjakom ili metvicom. Postoji duga tradicija ispijanja kave te su kavane omiljena mjesta okupljanja.

Među poznatim Turcima treba spomenuti osnivača moderne Turske, Mustafu Kemala Atatürka i dobitnika Nobelove nagrade, pisca Orhana Pamuka.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Turska

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?