Navigointipolku

TurkkiTurkki

Pääkaupunki: Ankara

Pinta-ala: 780 580 km²

Väkiluku: 71,5 miljoonaa

Valuutta: Turkin liira (TRY)

Schengen-alue: Ei Schengen-alueen jäsen

Turkki

Euroopan ja Aasian risteyskohdassa sijaitsevalla Turkilla on rikkautenaan kulttuurien ja kansallisuuksien moninaisuus. Maan historia ulottuu muinaisista kulttuureista, kuten hittiiteistä, kreikkalaisen ja roomalaisen kauden (jolloin Paavali toi alueelle kristinuskon) kautta Bysanttiin ja osmanien valtakuntaan. Moderni Turkin tasavalta perustettiin vuonna 1923 länsimaisen mallin mukaiseksi sekulaariseksi valtioksi. Noin 99 prosenttia väestöstä on islaminuskoisia. Maan kaakkoisosassa asuu suuri kurdiväestö.

Bosporinsalmen rannalla Mustanmeren ja Välimeren välissä sijaitsevasta Konstantinopolista (nykyisestä Istanbulista) tuli vuonna 330 jKr. Itä-Rooman valtakunnan pääkaupunki.

Turkin rakennustaiteen helmiä ovat muun muassa Selimiyen ja Suleymaniyen moskeijat sekä Pyhän Sofian kirkko, jonka osmanit muuttivat moskeijaksi ja joka toimii nykyisin museona. Maan valtava arkeologinen perintö tekee siitä merkittävän matkailukohteen. Vahvimmillaan osmanien valtakunta hallitsi itäistä ja eteläistä Välimeren aluetta ja Lähi-itää.

Turkkilainen keittiö perustuu lampaanlihaan. Myös vuohenmaidosta valmistettua jogurttia syödään paljon, etenkin kurkun, valkosipulin tai mintun kanssa. Kahvinjuonnilla on pitkät perinteet, ja kahvihuoneet ovat myös suosittuja tapaamispaikkoja.

Kuuluisia turkkilaisia ovat muun muassa modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk ja Nobel-palkittu kirjailija Orhan Pamuk .

Hyödyllisiä linkkejä

  • EU:n Turkin-edustusto en
  • Turkin parlamentin sivusto en
  • Tietoa matkailijoille en

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Turkki

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.