Διαδρομή πλοήγησης

  • Πώς λειτουργεί η ΕΕ
    • Βασικές πληροφορίες
    • Όργανα, οργανισμοί υπηρεσίες
    • Εργαστείτε για και με την ΕΕ

ΤουρκίαΤουρκία

Πρωτεύουσα: Άγκυρα

Συνολική έκταση: 780.580 km²

Πληθυσμός: 71,5 εκατομμύρια

Νόμισμα: τουρκική λίρα (TRY)

Χώρος Σένγκεν: Δεν είναι μέλος του Σένγκεν

Τουρκία

Η Τουρκία, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική και εθνική ποικιλία. Η ιστορία της, που έχει τις ρίζες της στους αρχαίους πολιτισμούς (Χαιτταίοι κ.λπ.), συνεχίστηκε στην ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο (ο Άγιος Πέτρος διέδωσε τον χριστιανισμό στην περιοχή) και κατόπιν στους βυζαντινούς χρόνους και την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας ιδρύθηκε το 1923 ως κοσμικό κράτος δυτικού τύπου. Περίπου 99% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κατοικεί σημαντικός πληθυσμός Κούρδων.

Το 330 π.Χ. η Κωνσταντινούπολη (η σημερινή Ιστανμπούλ), που βρίσκεται στο Βόσπορο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, του ανατολικού δηλαδή τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Τουρκίας είναι τα τζαμιά Σελιμιγιέ και Σουλεϊμάνιγιε, καθώς και η περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που μετατράπηκε σε τζαμί κατά την οθωμανική περίοδο και τώρα είναι μουσείο. Η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας αποτελεί σημαντικό πόλο έλξεως τουριστών. Στα χρόνια της δόξας της, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η κυρίαρχη δύναμη της ανατολικής και νότιας Μεσογείου καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Η τουρκική κουζίνα περιλαμβάνει πολλά φαγητά με βάση το αρνί. Το κατσικίσιο γιαούρτι είναι επίσης δημοφιλές, ιδίως αναμεμιγμένο με αγγούρι, σκόρδο ή δυόσμο. Η κατανάλωση καφέ αποτελεί πατροπαράδοτη συνήθεια και τα καφενεία είναι δημοφιλείς χώροι συγκέντρωσης.

Μεταξύ των διασημότερων Τούρκων είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  • Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία en
  • Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας en
  • Τουριστικές πληροφορίες en
Τουρκία

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;