• Sådan fungerer EU
    • Basisinformation
    • Institutioner, organer og agenturer
    • Arbejd for og med EU

TyrkietTyrkiet

Hovedstad: Ankara

Areal: 780 580 km²

Befolkningstal: 71,5 millioner

Valuta: tyrkisk lira (TRY)

Schengenområdet: Ikke med i Schengen

Tyrkiet

Tyrkiet ligger ved skæringspunktet mellem Europa og Asien og har en rig kultur og en etnisk blandet befolkning. Landets historie kan føres helt tilbage til den gamle hittitiske civilisation, videre til den græske og romerske periode (da Paulus udbredte kristendommen i området) og til det byzantinske og osmanniske rige. Den moderne tyrkiske republik blev grundlagt i 1923 som en verdslig stat efter vestlig model. Næsten 99 % af befolkningen er muslimer. I den sydøstlige del af landet bor en større kurdisk befolkningsgruppe.

I år 330 e.Kr. blev Konstantinopel (nu Istanbul), som ligger ved Bosporusstrædet mellem Sortehavet og Middelhavet, hovedstad i det byzantinske rige, der udgjorde den østlige halvdel af Romerriget.

Af arkitektoniske seværdigheder kan nævnes moskeerne Selimiye og Suleymaniye og den verdensberømte Hagia Sofia-kirke, der blev omdannet til moske under osmannerne, og som i dag er museum. Landets rige arkæologiske arv er en stor turistattraktion. Da det osmanniske rige var på sit højeste, dominerede det den østlige og sydlige del af Middelhavet og Mellemøsten.

Det tyrkiske køkken er baseret på lammekød. Yoghurt af gedemælk er også populær, især sammen med agurk, hvidløg eller mynte. Tyrkiet har en lang kaffetradition, og kaffehuse er populære mødesteder.

Af berømte tyrkere kan nævnes det moderne Tyrkiets grundlægger, Mustafa Kemal Atatürk, og nobelpristageren i litteratur, Orhan Pamuk.

Nyttige links

  • EU's delegation i Tyrkiet en
  • Den tyrkiske nationalforsamling en
  • Turistinformation en

KONTAKT

Generelle forespørgsler

Ring
00 800 6 7 8 9 10 11 Mere om vores service

E-mail dine spørgsmål

Kontakt‑ og besøgsoplysninger for institutionerne, pressekontakt

Tyrkiet

Hjælp os med at blive bedre

Fandt du det, du søgte?

JaNej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?