Навигационна пътека

ТурцияТурция

Столица: Анкара

Обща площ: 780 580 км²

Население: 71,5 милиона

Валута: турска лира (TRY)

Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенското пространство

Турция

Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, Турция е страна с богато културно и етническо многообразие. Историята ѝ е белязана от древните цивилизации, като тази на хетите, гръцките и римски периоди (когато Св. Павел въвел християнството в страната) и времето на Византийската и Османската империя. Съвременна Република Турция е основана през 1923 г. по модел на западноевропейските светски държави. Близо 99 % от населението е мюсюлманско. В югоизточната част на страната живеят значителен брой кюрди.

През 330 г. пр.н.е., Константинопол (днешен Истанбул), разположен на Босфора между Черно и Средиземно море, е обявен за столица на Византийската империя, източната половина на Римската империя.

Архитектурните съкровища на Турция включват джамиите Селимийе и Сюлейманийе и световно известната църква Св. София, която е превърната в джамия по време на османското владичество, а днес е музей. Огромното археологическо наследство на страната е главната туристическа атракция. В своя апогей Османската империя е била доминираща сила в региона на източното и южното Средиземноморие и в Близкия изток.

Традиционните турски ястия се приготвят главно от агнешко месо, а козето кисело мляко е много популярно, особено в комбинация с краставици, чесън или мента. Страната има дългогодишна традиция в пиенето на кафе и кафенетата са едно от любимите места за среща.

Сред известните турци са основателят на модерна Турция, Мустафа Кемал Ататюрк и носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук.

Полезни връзки

  • Делегация на ЕС в Турция en
  • Велика национална асамблея на Турция en
  • Туристическа информация en
Турция

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?