Navigációs útvonal

  • Az Európai Unióról
    • Alapismeretek
    • Intézmények, szervek és ügynökségek
    • EU-karrier, finanszírozás, közbeszerzések

MontenegróMontenegró

Főváros: Podgorica

Terület: 14 026 km²

Népesség: 0,6 millió

Nemzeti valuta: euró (€)

Schengeni térség: Nem tagja a schengeni térségnek

Montenegró

A 2006-ban létrejött Montenegró Európa egyik legfiatalabb állama.

Az ország gazdag örökséget mondhat magáénak, amely a jól megóvott régi városoktól a vallási műemlékeken keresztül a gasztronómiáig terjed.

Noha az ország még mindig viszonylag ismeretlen a turisták előtt, népszerűsége gyorsan növekszik, ami annak köszönhető, hogy a közelmúltban számos „amit feltétlenül látnod kell” típusú listákra került fel.

Montenegró jelentése: „fekete hegy”. A név valószínűleg onnan ered, hogy a Lovćen hegyet a középkorban sűrű fekete erdő borította, ami mára már megritkult. Kis méretéhez képest az ország meglepően változatos természeti látványossággal büszkélkedhet. Területének kb. felét még mindig erdők uralják; a turisták és a helyiek az Adriai-tenger partját, az alföldeket és a magas hegységeket is szívesen keresik fel. A Tara-kanyon Európa legmélyebb és leghosszabb, a világ pedig második leghosszabb kanyonja.

A turizmus fontos szerepet játszik Montenegró gazdaságában, de a bruttó hazai termék legnagyobb részét a szolgáltatási ágazat termeli. A fennmaradó részt az ipar (alumínium- és acélgyártás) és a mezőgazdaság biztosítja.

Hasznos linkek

  • Az EU Montenegrói Küldöttsége en
  • A montenegrói kormány en
  • Turistainformáció deenit
Montenegró

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?