Navigacijski put

Crna GoraCrna Gora

Glavni grad: Podgorica

Ukupna površina: 14 026 km²

Stanovništvo: 0,6 milijuna

Valuta: euro (€)

Schengenski prostor: nije članica Schengena

Crna Gora

Crna Gora je jedna od najmlađih država Europe, stvorena 2006.

Tragove koji i danas svjedoče o bogatoj baštini zemlje nalazimo u mnogim dobro očuvanim starim gradovima, vjerskim spomenicima i nacionalnoj kuhinji.

Iako još uvijek relativno nepoznata kao turističko odredište, brzo dobiva na popularnosti ulaskom na nekoliko cijenjenih popisa „mjesta koja treba posjetiti“.

S obzirom na značenje, ime Crna Gora najvjerojatnije dolazi od gustih crnih šuma koje su prekrivale planinu Lovćen u srednjem vijeku. Sada više nisu tako guste, no za tako malenu zemlju, Crna Gora obiluje iznenađujućom raznovrsnošću prirodnih atrakcija. Otprilike polovica zemlje je još uvijek pod šumom, dok posjetitelji i lokalno stanovništvo podjednako vole uživati u Jadranskoj obali, nizinama i visokim planinskim prostorima. Kanjon rijeke Tare je najdublji i najduži u Europi te drugi po dužini u svijetu.

Turizam ima važnu ulogu u crnogorskom gospodarstvu, no uslužni sektor općenito čini najveći dio BDP-a zemlje. Ostatak se uglavnom odnosi na industriju (proizvodnja aluminija i čelika) te poljoprivredu.

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Crna Gora

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?